BiHPolitikaPrije 21 godinu Tuđmanov prijedlog, SDA danas kaže da je njen: Jedinstven...

Prije 21 godinu Tuđmanov prijedlog, SDA danas kaže da je njen: Jedinstven Grad Mostar u dvije općine

Stranka demokratske akcije (SDA) u svom prijedlogu za buduće uređenje Mostara predlaže jedinstven grad sa dvije općine. Ovakav prijedlog identičan je onome kojeg je tražio poslijeratni HDZ predvođen Franjom Tuđmanom i Mijom Brajkovićem. Potvrđuje to i arhiv Slobodne Dalmacije, prenosi novinska agencija Patria.

Godina je 1995., u svom tekstu Veso Vegar piše:

„Ono što je javnosti bilo i prije poznato jesu stajališta predstavnika hrvatskoga i bošnjačko-muslimanskoga naroda koja bi se u najkraćemu mogla izreći: Hrvati su za jedinstveni grad, organiziran u dvije općine, a Bošnjaci-Muslimani su za jedinstven grad, bez dodataka“

Godina je 2016., u svojoj izjavi za N1 televiziju predsjednik GO SDA Salem Marić kaže:

„Želimo jedinstven Grad Mostar, da to bude moderan grad i da ima evropske standarde. Bio bi sastavljen od lokalne samouprave gdje bismo imali dvije gradske opštine.“

Ovo je nedvojben razlog zbog kojeg se mostarska javnost oštro usprotivila prijedlogu SDA za uređenje Mostara. Ako laže koza ne laže arhiv, pišu vijesti.ba.


Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE