Prema urednici bloga o sigurnosti hrane Candess Zona-Mendola, ako pripremate hranu u prljavoj fritezi i ne čistite je između korištenja, sebe stavljate na puno veći nivo rizika od kontaminacije hrane.
U međuvremenu certificirana stručnjakinja za sigurnost hrane i naučnica Janilyn Hutchings kaže ako ne čistite redovno svoju fritezu stare čestice hrane i klice nakupit će se u korpi i kontaminirati hranu koju u nju stavljate.
“Nastojte očistiti svoju fritezu nakon svakog obroka koji ste u njoj skuhali. Možda se čini kao veliki nered, ali vrlo je jednostavno”, rekla je Hutchings.
Za čišćenje se preproručuje topla voda i malo deterdženta za suđe. Ostavite da nekoliko minuta da se ostaci hrane omekšaju, kako bi vam bilo što jednostavnije očistiti fritezu. Ne biste trebali koristiti dezinfekcijsko sredstvo jer ono obično nije sigurno za površine koje dolaze u dodir s hranom.
Visoko.co.ba/klix.ba
Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti i postaviti link našeg portala kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.
Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.