BiHPolitikaKo blokira: Jukić treba donijeti Odluku u skladu sa preporukama IMO-a za...

Ko blokira: Jukić treba donijeti Odluku u skladu sa preporukama IMO-a za objavu rezultata popisa

Direktor Agencije za statistiku BiH Velimir Jukić (HDZ BiH) nije zakazao sjednicu Centralnog popisnog biroa niti je poduzeo ikakvu aktivnost koja bi dovela do objave rezultata Popisa iz 2013. godine, a rok za objavu 1. juli se bliži, piše bh. novinska agencija Patria.

Nakon što su oba sastanka Centralnog popisnog biroa 9. i 14. marta završila bez konkretnog dogovora, sva odgovornost je sada na direktoru Agencije, a što je potvrdio i ministar civilnih poslova BiH Adil Osmanović, koji je i koordinator ispred Vijeća ministara BiH kazavši je da je sljedeći potez na direktoru Jukiću.

Prema članu 20. Zakona o Popisu stanovništva, domaćinstava i stanova u BiH 2013  “Agencija za statistiku BiH utvrđuje jedinstvenu i međunarodno uporedivu metodologiju popisa, s jedinstvenim definicijama jedinica i obilježja, jedinstvenim klasifikacijama i sadržajem obradnih tabela po jedinstvenom programu obrade, jedinstvenim kriterijima i programima logike kontrole za otkrivanje i automatsko ispravljanje grešaka u popisnoj građi, utvrđuje metodologiju za kontrolu podataka prikupljenih popisom.”

S druge strane, entitetski statistički zavodi učestvuju u izradi metodologije s jedinstvenim definicijama jedinica i obilježja, jedinstvenim klasifikacijama i sadržajem obradnih tabela po jedinstvenom programu obrade, jedinstvenim kriterijima i programima logike kontrole za otkrivanje i automatsko ispravljanje grešaka u popisnoj građi, učestvuju u izradi metodologije za kontrolu obuhvata i kvaliteta podataka prikupljenih popisom.

Izvori Patrije i ranije su upozoravali da odlaganje objave rezultata Popisa, pa čak i neprihvatanje rezultata i ako budu objavljeni povlači krivičnu odgovornost nadležnih u ovom slučaju direktora Jukića i direktora entitetskih zavoda Emira Kremića i Radmile Čičković.

Tužilaštvo BiH aktivno se uključilo u slučaj Popis 2013 te će u narednom periodu biti posla za istražne organe ako propadne 50 miliona KM koliko je utrošeno za provođenje Popisa.

Jedino rješenje mogla bi biti Odluka o objavi rezultata Popisa prema preporukama IMO-a koju treba donijeti Jukić, a prihvatiti direktori entitetskih zavoda.

Ranije je Patria pisala da je oko objave rezultata debelo umiješana i politika kako RS-a tako i HDZ-a i lidera Dragana Čovića.

Ako uzmemo u obzir preliminarne rezultate Popisa u Bosni i Hercegovini koji su objavljeni u novembru 2013. godine prema kojima je od 3.791.622 popisane osobe nezvanično 1.836.603 osoba se izjasnilo kao Bošnjaci, 1.239.019 kao Srbi, 553.000 Hrvati te 163.000 Ostalih onda se jasno nameće zaključak da ni srpskom ni hrvatskom političkom korpusu ne odgovaraju ovakvi rezultati jer bi se štošta moralo promijeniti u “politici podjele” resora po nacionalnom ključu u korist jednih, a na štetu drugih ili trećih.


Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE