ZanimljivostiPet iznenađujućih razloga zašto biste češće trebali jesti tikvice

Pet iznenađujućih razloga zašto biste češće trebali jesti tikvice

Ako ih češće konzumiramo, tikvice imaju brojne zdravstvene benefite. Odlična stvar je što su lako dostupne, a uz to su i vrlo povoljne te se zbog svog neutralnog okusa mogu kombinirati uz razne obroke.

Iako se uzgaja tokom cijele godine, vrhunac sezone je u ljetnim mjesecima. Sirova tikvica na 100 grama sadrži oko 16 kalorija, oko tri posto ugljikohidrata, jedan posto proteina i 0,2 posto masti.

Dobre su za zdravlje srca

Tikvice sadrže dobre količine kalija koji pomaže u smanjenju krvnog pritiska. Također, sadrži umjerenu količinu folata, koji razgrađuju aminokiseline poput homocisteina. Znatna količina magnezija pomaže u održavanju normalnog krvnog pritiska i ravnomjernog otkucaja srca.

Sadrže malo kalorija

Budući da se uglavnom sastoje od vode, tikvice imaju malo kalorija. To ih čini idealnom namirnicom, ako ste u procesu gubitka kilograma. Zamjenom kalorijski bogate hrane tikvicama pomaže u smanjenju broja unesenih kalorija. Uz to, vlakana pomažu u sagorijevanju masti u tijelu.

Poboljšavaju zdravlje očiju

Tikvice pomažu u uklanjanju podočnjaka koji se razvijaju zbog prekomjernog zadržavanja vode. Otekline oko očiju smanjuju se zbog sadržaja bogatog vodom. Prisutnost vitamina A u tikvicama pomaže u aktivnom razvoju stanica u očima, što poboljšava vid i pomaže u prevenciji bolesti povezanih sa starenjem koja utječu na oči, kao što je makularna degeneracija.

Štite od astme i jačaju zube i kosti

Budući da su tikvice dobar izvor vitamina C, smatraju se dobrom namirnicom u borbi protiv astme. Vitamin C igra veliku ulogu u održavanju zdravlja imunološkog sistema i borbi protiv respiratornih problema. Tikvice sadrže i kalcij koji pomaže pravilnom funkcioniranju živčanog sistema te daje snagu kostima i zubima.

Pomažu u snižavanju holesterola

Visok sadržaj vlakana u tikvicama pomaže u snižavanju holesterola. Velik udio vitamina A i vitamina C odgađaju početak ateroskleroze sprječavajući holesterol da oksidira tjelesne krvne žile pa tako tikvice oslobađaju tijelo od viška štetnih tvari.

 

 

 

 

Visoko.co.ba/klix.ba


Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti i postaviti link našeg portala kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE