Izaberite dobar krompir
Prvenstveno, potrebno je da izaberete krompir koji izgleda najsvježije. Prepoznat ćete ga tako što je bez posjekotina, tamnih mrlja ili mekih mrlja i da ima ujednačenu teksturu kore bez zelenila.
Držite ga na suhom
Na krompiru se često mogu pronaći ostaci zemlje pa bi nekima moglo biti primjereno da ga operu prije skladištenja. No, to ne biste trebali raditi. Vlaga lako može ostati na kori i u udubljenjima te stvoriti previše vlažno okruženje, uzrokujući miris na plijesan i ubrzati proces propadanja.
Stavite u korpu ili vrećicu
Ključna stvar za očuvanje krompira je pravilna cirkulacija zraka. Ako ste kupili vreću krompira, oni se često prodaju u mrežastoj vrećici koja omogućuje ulazak i izlazak zraka. U tom slučaju ih možete ostaviti pohranjene u toj vrećici.
Pronađite hladno i tamno mjesto
Krompir se uzgaja ispod zemlje i voli slične uvjete nakon vađenja. Idealna temperatura za skladištenje krompira je između sedam i 12 stepeni, tako da ih je idealno držati na hladnom i tamnom mjestu.
Rotirajte svoju zalihu
Svaki put kad uzimate krompir, provjerite svoju zalihu i okrenite ga kako biste spriječili nastanak mrlja. Pogledajte ima li onih, koji su se počeli kvariti i iskoristite ih.
Visoko.co.ba/klix.ba
Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti i postaviti link našeg portala kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.
Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.