SportFrancuska želi ZOI 2030.

Francuska želi ZOI 2030.

Francuska, koja će biti domaćin Ljetnih olimpijskih igara sljedeće godine, najavila je i kandidaturu za domaćinstvo Zimskih olimpijskih igara 2030. godine.

Predsjednik Francuskog olimpijskog odbora David Lappartient je objavio kako je Međunarodnom olimpijskom odboru (MOO) predao dokumentaciju o kandidaturi za Zimske olimpijske igre 2030. godine.

Službeno domaćin ZOI 2030. bila bi Nica, a natjecanja bi se održala u pokrajinama Provansa-Alpe-Azurna obala, Auvergne, te Rhona-Alpe.

Predstavljajući kandidaturu Lappartient je najavio kako će se 95 posto natjecanja održati na postojećim lokacijama, a proračun igara neće premašiti 1.5 milijardi eura. Plan je korištenje postojeće infrastrukture, smanjenje organizacijskih troškova i financiranje uglavnom iz privatnih prihoda.

Nica bi ugostila olimpijsko selo, medijski centar i klizačke događaje. Skijalište Meribel-Courchevel, gdje je održano posljednje svjetsko prvenstvo, ugostilo bi alpsko skijanje, Isola 2000 bila bi domaćin natjecanja u snowboardu, a Grand-Bornand je posvećen nordijskim događajima.

– Organizirali smo ZOI oko četiri klastera kako ne bismo bili raspršeni po Alpama. Što više širimo broj stanica, to više povećavamo troškove igara. Kako želimo imati Igre koje su ekološki i financijski odgovorne, ideja je zauzeti cijeli teritorij, ali bez raspršivanja, kazao je Lappartient.

– Cilj Igara je izgraditi samo ono što je neophodno i da iza toga stoji prava ostavština, dodao je.

Do sada su kandidaturu za Igre najavile i SAD, Švicarska, te Švedska, a domaćin Igara bit će poznat u srpnju 2024.

Francuska je do sada tri puta birana za domaćina ljetnih OI u Parizu (1900., 1924., 2024.), a tri puta je bila i domaćin Zimskih olimpijskih igara – 1924. u Chamonixu, u 1968. u Grenobleu i 1992. u Albertvilleu.

Hrt.hr / Visoko.co.ba


Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE