SvijetMali i Burkina Faso poslali avione u Niger kao odgovor na potencijalnu...

Mali i Burkina Faso poslali avione u Niger kao odgovor na potencijalnu vojnu intervenciju

Mali i Burkina Faso poslali su u petak ratne avione u Niger u znak solidarnosti protiv moguće vojne intervencije Ekonomske zajednice zapadnoafričkih država (ECOWAS).

U izvještaju objavljenom na nigerskoj državnoj televiziji istaknuti su zajednički napori Malija i Burkine Faso u podršci Nigeru i raspoređivanju ratnih aviona u Nigeru.

“Mali i Burkina Faso su svoje obaveze pretočili u konkretnu akciju raspoređujući ratne avione da odgovore na bilo kakav napad na Niger“, navodi se u saopštenju, i dodaje da su u pitanju borbeni avioni Super Tucano.

Tokom sastanka načelnika generalštaba ECOWAS-a u Gani u petak datum predstojeće vojne intervencije u Nigeru nije objavljen, ali je blok objavio da su njegove vojne snage spremne da intervenišu čim se izda naređenje.

Burkina Faso i Mali, zemlje pod vojnom upravom, ranije su izrazile podršku Nigeru protiv planirane vojne operacije ECOWAS-a povodom vojnog udara u Nigeru.

Upozoreno je da će se svaka intervencija smatrati objavom rata Burkini Faso i Maliju.

General Abdourahamane Tchiani, bivši komandant predsjedničke garde Nigera, proglasio se šefom prelazne vlade prošlog mjeseca nakon što je predsjednik Mohamed Bazoum svrgnut u vojnom udaru.

Visoko.ba/federalna.ba/AA


Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE