SvijetPoziv stanovnicima glavnog grada Nigera da se dobrovoljno prijave u vojsku

Poziv stanovnicima glavnog grada Nigera da se dobrovoljno prijave u vojsku

Neformalna grupa stanovnika Niameya, glavnog grada Nigera, pozvala je sugrađane da se dobrovoljno prijave da služe vojni rok kako bi pomogli u slučaju napada. Ekonomske zajednice zapadnoafričkih država (ECOVAS) je ranije saopštio da će upotrebiti vojnu silu na Niger u kome je vojna hunta svrgla demokratski izabranog predsednika Mohameda Bazuma.

Osnivači inicijative koja poziva sugrađane da se dobrovoljno prijave za vojsku kažu da bi dodatno medicinsko osoblje, tehničari i inženjeri bili velika pomoć hunti ukoliko ECOVAS obistini pretnje.

“To (vojna intervencija ECOVAS-a) je moguće da se desi. Moramo da budemo spremni kad god se to desi”, rekao je jedan od osnivača grupe građana Amsaru Bako.

Akcija regrutovanja će početi u subotu u Nijameju, kao i u gradovima koje bi ECOVAS mogla da napadne jer se nalaze u blizini granica sa Nigerijom i Beninom, dvije zemlje, koje su saopćtile da će učestvovati u intervenciji.

Mogu da se prijave svi dobrovoljci koji su stariji od 18 godina, a grupa će spisak predati hunti koja će odabrati koje će ljude pozvati.

Amsaru Bako je rekao da hunta nije uključena u sprovođenje ove inicijative, ali da je odobrava.

Visoko.ba/federalna.ba/Beta


Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE