Listovi korijandera (Coriandrum sativum) podsjećaju na peršun, u pitanju je jedna od najstarijih začinskih biljaka.
Danas se najviše gaji u SAD, Rusiji, Engleskoj, Italiji, Holandiji, Njemačkoj, na Malti, ali i u Srbiji. U Africi je proizvode Maroko i Egipat.
Sije se u martu i aprilu, cvjeta početkom ljeta, kosi se tokom ljeta, prije izlaska sunca, dok ima rose. Uspijeva dobro na različitom zemljištu, a najbolje na krečnoj, sitnoj, rastresitoj i toploj zemlji, na sunčanoj strani. Korijander nije samo začinska biljka, već i medonosna i ljekovita. Listovi i plodovi imaju različitu aromu i savršeno se dopunjavaju. U evropskoj kuhinji se uglavnom koristi sjeme, dok su u južnoameričkoj i azijskoj važni listovi, koji se pripremaju kao zelje. U svježem stanju imaju jaku aromu mošusa i limuna, vroma su gorki, pa se koriste kao dodatak sosovima, salatama, siru. Obožavaju ga pčele, a med od korijandera ima specifičan ukus. Korion, kako ovu biljku još nazivaju, bogat je eteričnim uljem, ugljenim hidratima, proteinima, ali i kalijumom i kalcijumom. Cijela biljka je ljekovita, koristi se kao antioksidans, antiseptik, antispazmolitik, diuretik, afrodizijak. Od svih sastojaka, najdjelotvornije je eterično ulje.
Kao pomoćna terapija, pomaže u liječenju mokraćnih puteva i bešike, organa za varenje, naročito kod nadimanja i lijenjih crijeva. Da bi se riješio ovaj problem, pravi se čajna mešavina od jednakih dijelova kima i korijandera.
U 2,5 dl ključale vode sipa se kašičica mješavine i pije poslije jela. Kao afrodizijak, djeluje snažno i pojačava seksualnu želju ako se uzme samo 3 grama praha korijandera, pomiješa sa kašičicom meda i otopi u ustima. Konzumira se jednom dnevno, najbolje za doručak.
Narodni recepti Čaj za iskašljavanje – Kašičica korijandera pomiješana se sa sitno isjeckanim crnim lukom, prelije sa 2 dl vrele vode, ostavi da odstoji 10 minuta i procijedi kroz gazu. Zasladi se medom i pije ujutru i uveče pred spavanje.
Upala bešike – Kašika mešavine od jednakih dijelova listova korijandera i peršuna, prelije se sa 5 dl ključale vode i nakon 15 minuta procijedi. Čaj se pije nezaslađen pre svakog obroka i sat vremena pred spavanje. Da bi se posljedice upale otklonile, svakodnevno se uzima 2 l ovog čaja.
Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti i postaviti link našeg portala kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.
Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.