SvijetZapadnoafrički blok želi pregovore sa pučistima u Nigeru prije samita o vojnoj...

Zapadnoafrički blok želi pregovore sa pučistima u Nigeru prije samita o vojnoj intervenciji

Ekonomska zajednica zapadnoafričkih država se nada da postoji prilika da se prije samita o vojnoj intervenciji za obnavljanje demokratije u Nigeru pregovara sa vođama vojne hunte koja je u toj državi svrgla predsjednika.

ECOVAS je za četvrtak zakazao samit na kojem će lideri država članica bloka razgovarati o obračunavanju sa nigerskom huntom kojoj je dala rok do 6. augusta da oslobodi zarobljenog predsjednika države, prenosi Reuters.

Lideri državnog udara saopštili su da će je vojska spremna da se brani od svakog vanjskog pritiska koji zahtjeva da se na funkciju vrati svrgnuti predsjednik Mohamed Bazum, nakon što je ECOVAS uveo sankcije, a zapadni saveznici suspendovali pomoć.

“Nema sumnje da je diplomatija najbolji način da se ova situacija riješi”, rekao je američki državni sekreta Anthony Blinken francuskoj radio stanici RFI.

SAD podržavaju napore regionalnog bloka da obnovi ustavni poredak, rekao je on. ali je odbio da govori o budućnosti oko 1.100 američkih vojnika u Nigeru.

Visoko.ba/federalna.ba/Beta


Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE