Visočki pčelari suočavaju se s izazovima ove sezone.
Loše vremenske prilike koje prate pčele dovele su do teškoća u prikupljanju meda, što će vjerojatno rezultirati smanjenim prinosima. Kombinacija ovih problema te inflacija stvaraju neizvjesnost za pčelare, a kako saznaje portal Visoko.co.ba, visočki pčelari su već donijeli odluku o poskupljenju meda kako bi izbjegli gubitke u poslovanju.
“Proljeće i ljeto ovogodišnjeg godišnjeg ciklusa pčela obilježile su nepovoljne vremenske prilike, zbog kojih su pčelari bili primorani hraniti svoje radilice kako bi ih održali živima. Nedostatak prirodne hrane na pašnjacima dodatno je pritisnuo pčele, rezultirajući smanjenim prinosom meda”, kazao je za Visoko.co.ba Midhat Balta, predsjednik Udruženja pčelara “Behar” iz Visokog.
“Kao reakciju na ovu situaciju, cijene meda su morale porasti”, dodao je Balta.
U razgovoru za naš portal, Balta je istakao da su klimatske promjene i nekontrolirana upotreba pesticida doprinijele ovom problemu.
“U okviru Udruženja, donesena je odluka o podizanju minimalne cijene kilograma meda za 5 KM. Većina članova ovog udruženja prodaje med po toj novoj cijeni od 30 KM od početka augusta”, dodao je.
Osim što su suočeni s nepredviđenim vremenskim izazovima, pčelari se također bore s posljedicama ljudskih aktivnosti koje utječu na njihovu proizvodnju meda.
Njihovi napori da održe poslovanje i kvalitetu proizvoda u ovakvim okolnostima ukazuju na važnost podrške ovom sektoru i potrebu za očuvanjem okoliša kako bi se osigurala budućnost pčelarstva.
Naim K. / Visoko.co.ba
Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti i postaviti link našeg portala kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.
Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.