SvijetSvrgnuti predsjednik Nigera pozvao SAD i svijet da pomognu

Svrgnuti predsjednik Nigera pozvao SAD i svijet da pomognu

Vojnim pučem svrgnuti predsjednik Nigera Mohamed Bazoum pozvao je danas američku i “cijelu međunarodnu zajednicu” da pomognu u vraćanju ustavnog poretka.

Bazoum, za koga se nije znalo u kakvom je stanju od kada ga je vojna hunta zarobila, u autorskom članku za Washington Post napisao je da se svijetu sada obraća kao talac i dodao da bi državni udar imao pogubne posljedice po Niger, ali i cijeli svet.

“Borba za naše zajedničke vrijednosti, uključujući demokratski pluralizam i poštovanje vladavine zakona, jedini je način da se održivim napretkom pobijedi siromaštvo i terorizam”, napisao je s vlasti zbačeni predsednik.

On je takođe upozorio da su vođe hunte koje su silom preuzele vlast povezane sa ruskom plaćeničkom grupom Wagner, koja ima uticaja i u drugim državama regiona.

“Čitav centralni region Sahelova mogao bi da padne pod ruski uticaj putem Wagner grupe, čiji se brutalni terorizam vidi u Ukrajini”, napisao je Bazoum.

Nema naznaka da je Wagner bio uključen u svrgavanje Bazouma, prema američkim izvještajima, ali je vođa Wagnera Yevgeny Prigozhin opisao državni udar kao trijumf.

Jučer su lideri vojne hunte najavili da povlače ambasadore Nigera iz Francuske, SAD, Nigerije i Togoa i da zatvaraju ambasade.

Visoko.ba/federalna.ba/Beta


Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE