Ukoliko niste zadovoljni okusom turske kafe koju ste pripremili, trebate obratiti pažnju na nekoliko detalja prilikom kuhanja.
Najbitnije je da je mješavina kvalitetna i na njoj ne trebate štedjeti. Vodu na početku ne trebate čekati da proključa, prije vrenja je sklonite s ringle. Dio vode sipa se u fildžan, a u ostatak se dodaje kafa.
Promiješajte da nema grudvica i vratite na ringlu. Tik pred vrenje je opet sklonite s vatre i dodajte vodu koju ste na početku odlili. Ponovo je vratite na šporet i sačekajte da provri.
Kada je sklonite s ringle, sačekate nekoliko sekundi i dodajte kašičicu hladne vode. Nakon toga možete poslužiti kafu.
Najčešće greške koje kvare okus turske kafe su:
- Previše je miješate
- Dozvoljavate da kafa prilikom kuhanja nekoliko puta dođe skroz do vrha džezve
- Šećer dodajete nakon što ste skuhali kafu. Trebate ga nasuti dok je voda u džezvi hladna.
Visoko.co.ba/klix.ba
Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti i postaviti link našeg portala kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.
Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.