BiHRegijaHrvatska traži slobodan izvoz u BiH, a nikada nam nisu vratili imovinu...

Hrvatska traži slobodan izvoz u BiH, a nikada nam nisu vratili imovinu nakon raspada Jugoslavije

Međunarodna zajednica ponovo je pokazala dvostruke aršine prema Bosni i Hercegovini, piše novinska agencija Patria.

U utorak su otpočeli pregovori oko adaptacije Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju između EU i Bosne i Hercegovine, u dijelu koji se odnosi na trgovinu. EU traži da Bosna i Hercegovina ukine carine na uvoz roba iz Hrvatske, ali i drugih 27 zemalja članica EU. Analitičari to ocjenju na prvom mjestu kao spašavanje posrnule privrede Hrvatske, nauštrb Bosne i Hercegovine. To bi dijelom spasilo hrvatsku privredu, ali zasigurno uništilo privrednike iz BiH.

Nefer zahtjeve prema Bosni i Hercegovini Hrvatska ali i ostatak EU pravdaju međunarodnim pravima o slobodnoj trgovini i želji BiH da jednog dana postane članica EU. Međutim, treba napomenuti da do ovog trenutka Hrvatska nije ispoštovala također vrlo važno međunarodno pravo, a to je da Bosni i Hercegovini vrati imovinu BiH koja je ostala u Hrvatskoj nakon raspada bivše Jugoslavije.

Ekspert za državnu imovinu Muharem Cero kaže za Patriju kako Hrvatska Bosni i Hercegovini još uvijek nije vratila imovinu čija se vrijednost procjenjuje na više stotina miliona KM.

Hrvatska, kao najmlađa članica EU, nije vratila imovinu Bosne i Hercegovine iako se na to obavezala Sporazumom o pitanjima sukcesije, koji je potpisala 29. juna 2001. godine u Beču. Sporazum o pitanjima sukcesije u ime Bosne i Hercegovine potpisao je Zlatko Lagumdžija, u ime Srbije, odnosno tadašnje Jugoslavije sporazum je potpisao Goran Svilanović, u ime Slovenije svoj potpis je stavio Dimitrij Rupel, u ime Makedonije Nikola Todorčevski dok je u ime Hrvatske svoj potpis stavio hrvatski diplomata Tonino Picula.

Picula je u ovom trenutku zastupnik u Evropskom parlamentu, nameće pravila ponašanja Bosni i Hercegovini želi li BiH postatio dio Evropske unije.

Jedan primjerak deponovan kod generalnog sekretara Ujedinjenih nacija, koji djeluje kao depozitar, piše agencija Patria.


Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE