ZanimljivostiKako se kuhaju jaja, u hladnoj ili pak vrućoj vodi?

Kako se kuhaju jaja, u hladnoj ili pak vrućoj vodi?

Kuhanje jaja se čini poput vrlo jednostavnog zadatka za koji vam i nisu potrebne posebne kulinarske vještine. Ipak, ne uspije svaki put onako kako ste zamislili.

U nastavku vam donosimo nekoliko korisnih savjeta za kuhanje jaja uz pomoć kojih ćete svaki put dobiti upravo ono što želite.

Važno je jaja kuhati u dovoljno vode da pokrije sva jaja, tako da je voda barem centimetar iznad njih. Također, u vodu je dobro dodati malo alkoholnog octa, sol i prstohvat sode bikarbone prije nego što se zagrije, kako bi se jaja bolje moći oljuštiti.

Jednom kad ih spustite u vruću vodu, pustite ih da se kuhaju 10 do 11 minuta, ovisno o veličini.

Nakon što skuhate jaja, tajna je u tome da ih odmah prebacite u ledenu kupelj, odnosno zdjelu napunjenu ledom i s malo hladne vode, kako biste zaustavili daljnje kuhanje u jajetu i što prije ih ohladili.

Ovo je jako važno da biste jaja lakše očistili, a da zadrže konzistenciju, koji jaja ostavlja u ledenoj kupelji barem pet minuta prije nego što ih počne čistiti.

 

 

 

Visoko.co.ba/klix.ba


Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti i postaviti link našeg portala kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE