Osim što su paprike idealan dodatak mnogim jelima, one imaju i mnogo pozitivnih efekata na naše zdravstveno stanje. Znate li koji su neki od njih?
One sadrže dva prirodna pigmenta zvana zeaksantin i lutein, koji se klasifikuju kao kartenoidi. Pomažu u očuvanju zdravlja očiju. Štite od katarakte i degeneracije makule povezane sa starenjem.
Paprike imaju više vitamina C nego narandže. On jača imunitet, snižava krvni pritisak te poboljšava kognitivne funkcije. Tu je i vitamin A, koji pomaže organizmu da se bori protiv zaraznih bolesti.
U crvenim paprikama nalazi se vitamin B6, za kojeg su istraživanja dokazala da poboljšava raspoloženje i smanjuje rizik od depresije. Kapsantin je još jednan razlog zbog kojeg biste paprike trebali uvrstiti u svoju prehranu. Ovaj enzim pomaže olakšava proces mršavljenja i smiruje upale.
Sadrže i pigment zvani kvercetin. On spada u grupu flavonoida, a djeluje kao snažan antioksidans u tijelu. Kvercetin je povezan s mnogim zdravstvenim prednostima, uključujući borbu protiv ćelija raka i smanjenje rizika od srčanih bolesti.
Visoko.co.ba/klix.ba
Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti i postaviti link našeg portala kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.
Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.