PreporukaKralj Charles će na krunidbi biti pomazan krizmanim uljem koje je posvećeno...

Kralj Charles će na krunidbi biti pomazan krizmanim uljem koje je posvećeno u Jerusalemu

Kralj Charles će biti pomazan na krunisanju u maju krizmanim uljem koje su osvetili grčki pravoslavni patrijarh Teofil III i anglikanski nadbiskup Hosam Naum u Jerusalemu, izvještava WAFA.

Nadbiskup Canterburyjski Justin Welby je u izjavi rekao da je počastvovan što su patrijarh i nadbiskup posvetili ulje pomazanja.

– Tako sam počastvovan i zahvalan što su Njegovo Blaženstvo Patrijarh Teofil III i anglikanski arhiepiskop u Jerusalimu posvetili krizmano ulje koje će se koristiti za pomazanje kralja na njegovoj krunidbi u maju – rekao je on.

Dodao je da se želi zahvaliti Njegovom Blaženstvu, Patrijarhu Teofilu III što je obezbjedio ulje za krunidbu sa Maslinske gore – koje odražava kraljevu ličnu i porodičnu vezu sa Svetom zemljom i njegovu veliku brigu za njene narode.

– Također sam oduševljen što je anglikanski nadbiskup u Jerusalimu, prečasni Hosam Naoum, sudjelovao u posvećenju u crkvi Svetog groba u Jerusalemu – rekao je nadbiskup Welby.

Krizmano ulje, za koje se koriste masline prešane neposredno izvan Betlehema, parfimirano je susamom, ružom, jasminom, cimetom, nerolijem, benzoinom, ćilibarom i cvijetom narandže – isti recept korišten na krunidbi pokojne kraljice Elizabete.

On je rekao da su od drevnih kraljeva pa do danas monarsi pomazani uljem sa ovog svetog mjesta.

Otac kralja Charlesa je potomak grčke kraljevske porodice i odgajala ga je baka ruskog porijekla. Posjetio je nekoliko puta manastir Svete Katarine na Sinaju i Svetu Goru u Grčkoj.

Takođe je zatražio da njegova ceremonija krunidbe uključuje i pravoslavne molitve koje je pripremio grčki sveštenik, javila je WAFA.

 

 

 

 

Visoko.co.ba/federalna.ba/Fena


Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE