BiHPolitikaSDA će očuvati koaliciji sa SBB, ministri HDZ se ponašaju samovoljno

SDA će očuvati koaliciji sa SBB, ministri HDZ se ponašaju samovoljno

Kolegij SDA je, na jučer održanoj sjednici, potvrdio još jedanput svoj stav o opredijeljenosti Stranke za očuvanje koalicije sa SBB-om. Očekujemo da ova koalicija  snažno nastavi sa reformskim procesima i ekonomskim oporavkom u najboljem interesu BiH i njenih građana, saopćeno je iz SDA, prenosi novinska agencija Patria.

Kolegij SDA zahtijeva da ministrica finansija u Vladi FBiH stavi van snage svoju odluku o raspodjeli javnih prihoda, jer je ista nezakonita i donesena na štetu kantona sa bošnjačkom većinom. Traži se od Vlade F BiH i Parlamenta FBiH da posvete dužnu pažnju ovom pitanju i spriječe samovolju pojedinih ministara HDZ BiH.

Kolegij SDA zahtijeva od institucija BiH da se konačno riješi pitanje održivog modela finansiranja RTV sistema. Očekujemo da Vijeće ministara BiH na prvoj narednoj sjednici predloži zakon kojim će se to omogućiti. Ukoliko se ovo pitanje ponovo skine sa dnevnog reda sjednice Vijeća ministara, kao što je to učinjeno prethodnih dva puta, zadužen je Klub poslanika SDA u PS BiH  da u parlamentarnu proceduru predloži odgovarajući zakon.

Kolegij SDA je ocijenio sramnom  odluku Visokog sudskog i tužilačkog vijeća o zabrani nošenja mahrame nositeljicama pravosudnih funkcija.  VSTV je na ovaj način prekoračilo svoje ovlasti i uznemirilo javnost, stoga, tražimo da stave van snage navedeni zaključak, stoji u saopćenju SDA.


Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE