Činjenica je da konzumiranje voća ima brojne prednosti, uključujući smanjenje rizika od kardiovaskularnih bolesti. Međutim, trebali biste paziti da ne pretjerate.
“Ljudi koji imaju probleme s radom crijeva bi trebali razgovarati s ljekarom kako bi on odredio koju vrstu voća će najbolje podnijeti te da li bi trebala postojati bilo kakva organičenja u konzumiranju voća”, dodala je.
Neki vjeruju da je cijeđenje soka bolje od jedenja cijelog voća i povrća jer vaše tijelo može bolje apsorbirati hranjive tvari, a to vašem probavnom sistemu daje odmor od probave vlakana.
Kažu da cijeđenje soka može smanjiti rizik od raka, ojačati imunološki sustav, ukloniti toksine iz tijela, pomoći probavi i pomoći vam da smršavite. Međutim, nema naučnih dokaza da su cijeđeni sokovi zdraviji od soka koji dobijete jedući samo voće ili povrće.
Visoko.co.ba/klix.ba
Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti i postaviti link našeg portala kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.
Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.