SportNogometPosebne su utakmice koje navijači pamte

Posebne su utakmice koje navijači pamte

Fudbalski klub Sarajevo jučer je prolslavio 76. rođendan. Kapiten druge šampionske generacije bordo tima u bivšoj Jugoslaviji bio je Predrag Pašić, nekadašnji i reprezentativac, učesnik Svjetskog prvenstva 1982. godine u Španiji. Četrdeset godina poslije sa legendarnim Pajom pričali smo i o nastupajućem Mundijalu narednog mjeseca u Kataru.

Kaže da je sport prelijepo mjesto za odrastanje.

“Bilo je dosta posebnih utakmica. Posebne su one koje navijači pamte. Navijači me pamte po utakmici protiv Hamburga, par utakmica protiv Hajduka. Navijači se najvoše sjećaju te utakmice na Koševu 3:3 kada sam postigao dva eurogola i igrao zaista dobro. Ta je utakmica najupečatljivija od svih ostalih.”

Ističe da su gradski derbiji uvijek bili nešto posebno.

“bilo je lijepo zato što smo dvije zlatne generacije i Želje i Sarajeva bili isto godište i imali smo prijateljstvo. Bilo je važno pobijediti na terenu, ali bili smo na granici sporta i bili smo prijatelji van terena.”

Pašić navodi da je dvije godine igrao za Stuttgart.

“Potpisao sam ugovor za koji nisam znao da je na tri godine i osjećao sam se prevarenim jer mi nisu objasnili. U 30. godini sam prestao da igram jer sam izgubio volju i želju, a ne što sam imao nekih problema.”

Ističe da mu je Španija najveća trauma koju je doživio jer nije odigrao tu utakmicu.

„Svaki fudbaler sanja da igra na Svjetskom prvenstvu. Na pripremama za Španiju Miljanić, tadašnji selektor, mi je rekao da ću igrati protiv Španije jer tamo desnog beka igra Camacho. Dao mi je tri kasete i ja sam se mjesec dana spremao za Camacha, lijegao sam i budio se sa Camachom u krevetu. Na toj utakmici selektor se u zadnji čas predomislio i to je bio kraj svijeta za mene jer nisam odigrao tu utakmicu. Na tribina je to bilo tako teško razočaranje. Kasnije sam sreo Camacha i rekao mi je da se i on pripremao za utakmicu za mnom.”

Smatra da je predstojeće Svjetsko prvenstvno u Kataru vrlo interesantno.

“Odvijat će se u vrlo neobičnim okolnostima. Reprezentacije uopšte nemaju vremena da se pripreme za prvenstvo. Svi koji se adaptiraju na takvu situaciju, uz što manje povreda, će igrati na tom Svjetskom porvenstvu i zbog toga će poprilično rezultati biti iznenađujući. Favoriti su uvijek skoro isti, Brazil prije svega. Od evropskih zemalja mislim da je vrijeme da Belgija pokaže zašto je toliko godina u vrhu. U krugu favorita mislim da su i Hrvatska i Srbija jer imaju strašne reprezentacije.”

Federalna.ba / Visoko.co.ba


Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE