Prženice ili francuski tost jedan je od najboljih izbora za doručak ili večeru i odlično se slaže s raznim namazima.
Uz ovih šest savjeta vaše prženice bit će perfektne i ukusne!
1. Ne pretjerute sa mlijekom
Nemojte pretjerivati u dodavanju mlijeka jajima. Tako se jaja neće dobro ispržiti, pa ćete dobiti gnjecave prženice. Najbolje prženice su one koje imaju suhu površinu i hrskave krajeve.
2. Dobro promiješajte jaja i mlijeko
Sigurno ne želite da se na prženicama jasno vide dijelovi bjelanaca. Zbog toga dobro promiješajte jaja, stavite malo mlijeka i začine.
3. Odaberite pravi hljeb
Ako su vam kriške hljeba previše tanke mogu da se raspadnu u toku utapanja u mješavinu jaja i mlijeka. Ukoliko su predebele, sredina kriški neće upiti smjesu od jaja. Zato je dobro da vam kriška hljeba bude debljine do dva centimetra.
4. Umočite hljeb dovoljno u mješavinu jaja i mlijeka
Nemojte samo na brzinu umočiti hljeb prije prženja. Potrebno je da dobro upije jaja kako bi prženica bila mekana i sočna iznutra.
5. Dobro podesite temperaturu prženja
Ako je temperatura prejaka, prženice će biti hrskave spolja, a unutra se neće dovoljno ispržiti. A ako pržite na niskoj temperaturi, hljeb će se isušiti i nećete dobiti sočne prženice.
6. Dobro zagrijte ulje
Kada spustite prženicu u ulje koje nije dovoljno vrelo, smjesa s jajima će se razliti i dobit ćete prženice ne baš lijepog oblika. Kada je temperatura odgovarajuća, jaja će odmah početi da se prže.
Visoko.co.ba/radiosarajevo.ba
Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti i postaviti link našeg portala kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.
Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.