PreporukaMnogi vjeruju da je Kralj Charles III pružio ruku pomirenja Harryju i...

Mnogi vjeruju da je Kralj Charles III pružio ruku pomirenja Harryju i Meghan

Charles III jučer se prvi put obratio javnosti nakon smrti njegove majke, kraljice Elizabete II, a u emotivnom govoru je izrazio i podršku svom sinu Harryju i njegovoj supruzi Meghan Markle, nakon godina napetosti koja je vladala među njima.

Charles je nakon smrti svoje majke ujedno postao i kralj, a u svom prvom obraćanju javnosti govorio je o Elizabeti kao osobi koja je bila inspiracija njemu i cijeloj njegovoj porodici.

Britanski kralj poručio je da će se truditi da ljudima “služi odano”, otkrivši i da računa na pomoć svoje supruge Camille, koja je sada postala kraljica supruga. Sina Williama proglasio je princom od Velsa, dok vojvoda i vojvotkinja od Sussexa Harry i Meghan neće doživjeti promjene u kraljevskim titulama.

Međutim, kralj im je uputio riječi koje su mnogi protumačili kao da mu je pružio “ruku pomirenja”.

“Želim izraziti i svoju ljubav prema Harryju i Meghan dok nastavljaju graditi svoje živote u inozemstvu”, rekao je Charles čim je Williama proglasio princom od Velsa.

Napetost između kraljevske porodice te Harryja i Meghan naročito je došla do izražaja nakon što je slavni par odstupio sa dvora 2020. godine i odrekao se kraljevskih dužnosti kako bi započeo novi život u SAD-u.

U jednom od intervjua, Markle je otkrila kako joj je Harry rekao i da je u cijeloj situaciji “izgubio oca”, a u jednom trenutku mu je prestao i “odgovarati na pozive”.

Ipak, čini se da je nakon smrti majke, novoimenovani kralj promijenio mišljenje.

Također, poznato je i da nakon smrti kraljice Elizabete II djeca princa Harryja i Meghan Markle, vojvode i vojvotkinje od Sussexa, mogu dobiti titule princa i princeze.

Prema protokolima koje je uspostavio kralj George V. 1917., djeca i unuci suverena imaju automatsko pravo na titulu njezino kraljevsko visočanstvo ili njegovo kraljevsko visočanstvo i princ ili princeza.

Archie, sin princa Harryja i Meghan Markle, tehnički je princ nakon smrti britanske kraljice Elizabete II, nešto više od godinu dana nakon što je njegova majka tvrdila da mu je uskraćena titula, dok njegova mlađa sestra Lilibet također ima pravo biti princeza nakon dolaska njezinog djeda Charlesa, princa od Walesa, na prijestolje.

 

 

 

 

 

 

Visoko.co.ba/klix.ba


Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE