Kod svakog kuhanja se zaprlja površina elektičnog šporeta, a trebalo bi obratiti pažnju na njezino čišćenje. Nisu ista pravila za staklokeramičku podlogu, indukciju i klasičan, plinski šporet.
Šporet bi se trebao čistiti samo mekanim spužvama, dok bi one žičane valjalo izbjegavati. Pogotovo kod šporeta sa staklokeramičkom pločom za kuhanje ili kod indukcije. Čak i ako se neka hrana zapekla na površini, izbjegavajte struganje oštrim predmetima.
Što se tiče sredstva za čišćenje i ovdje treba voditi računa, pogotovo kada se radi upravo o ove dvije površine. S obzirom na to da su vrlo osjetljive, treba uvijek koristiti manje agresivna sredstva, dok je najbolje brisati s toplom vodom.
Koristite prirodna sredstva, kao što je soda bikarbona koja se jednostavno posipa i potom se obriše krpicom od mikrofibre.
Plamenici na šporetu mogu se očistiti uz pomoć octa i vode pomiješanih u jednakom omjeru. Ostavite da djeluje nekoliko minuta i obrišite krpom. Ne zaboravite očistiti i glave plamenika u toploj vodi.
Visoko.co.ba/klix.ba
Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti i postaviti link našeg portala kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.
Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.