Lokalne Teme(FOTO) Gimnazija "Visoko": Obilježen Dan nezavisnosti BiH

(FOTO) Gimnazija “Visoko”: Obilježen Dan nezavisnosti BiH

Posebno mjesto u srcima Bosanaca i Hercegovaca zauzima ljubav prema domovini, neopisivi osjećaj pripadnosti te iskreni ponos, sreća i čast posjedovanja bosanskog identiteta. Ovaj najznačajniji datum i praznik za našu BiH Gimnazija “Visoko” je obilježila kroz svečanu priredbu u ponedjeljak 28. februara 2022. godine. Priredba je održana uz vrijedno angažovanje profesora i učenika naše škole te obraćanje direktora, a poseban gost koji je svojim prisustvom i interpretiranjem predivne kaside sa školskim horom uljepšao atmosferu bio je Mustafa ef. Isaković.

Mustafa je po primarnom zanimanju imam Malezijske džamije Nova Breka u Sarajevu te poznati bh. izvođač duhovne muzike, a sada je došao prvi put u našu školu na poziv profesora Vjeronauke Ibrahima ef. Đozića.

“Mislim da je najvažnije podizati svijest kod mladih generacija koje dolaze. Ukoliko budemo podigli svijest kod mladih generacija, ova država će, ako Bog da, imati budućnost i nećemo se nikoga bojati”, rekao je Isaković.

Ono o čemu smo još razgovarali sa efendijom jeste to čemu da težimo, ne samo mladi, nego svi mi, kako da radimo na sebi i ustrajemo ka onom boljem:

“Pošto sam efendija trudim se da kroz mekteb u odgajanju djece usadim u njima, prije svega, moralne vrijednosti. U školama se, kao što znamo odgajamo i svjetovno i moralno te kada imamo društvo, ali i pojedince izgrađene iznutra, izgrađene u moralnom smislu, onda nam, ako Bog da, izvanjski neprijatelji neće moći ništa. Poruka ovih prigoda, skupova i susreta je da se jačamo iznutra, da budemo pošteni, da budemo čestiti.(…) Mi zajedničkim snagama trebamo ovu zemlju, uz Božiju pomoć, voditi naprijed.”

Isaković kaže da bar ovakvi susreti i saradnje mogu biti način da širimo dobro. “Najteže je promijeniti ljudsku svijest, ali svaki dan možemo doprijeniti da svijet bude bolji. Često zaboravimo da su velike pobjede sačinjene od mnoštva malih, na svim poljima”, poruka je gospodina Isakovića.

Na priredbi su uručene nagrade za osvojena prva tri mjesta na konkursu za literarne radove raspisanom u Gimnaziji “Visoko” povodom obolježavanja 30 godina nezavisnosti BiH:
1. mjesto – Hana Bašić IVa
2. mjesto – Jasmin Vranac IIIc
3. mjesto – Melika Hindija Ic

Tekst: Nedžla Čabaravdić IIIa
Fotografije: Imran Bašić IIIa


Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE