BiHIsplata višemilionskih sporazuma nakon povratka u institucije

Isplata višemilionskih sporazuma nakon povratka u institucije

Politička kriza u BiH odavno je na vrhuncu. Zbog blokada i svakodnevne zapaljive retorike investitori, jasno je, izbjegavaju BiH. I to nije sve. Evropska unija je blokirala 600 milijuna eura pomoći za projekte RS-a, a zbog blokade državnih institucija. Ako novac žele – znaju šta im je činiti.

Šefica Kluba SNSD-a u državnom parlamentu Snježana Novaković-Bursać ranije je podsjetila da oni nisu ni od kuda otišli – nego da nastavljamo slijediti stavove nadležnih institucija iz RS-a.

No, na ovu sjednicu su nakratko svratili upravo zbog višemilionskih sporazuma čiju isplatu sada Varhelyi direktno uslovljava. Da bi BiH dobila 600 miliona eura, komesarov uslov je jasan: “Sporazumi mogu doći tek nakon povratka u puno funkcionisanje državnih institucija”.

I prije Varhelyijove akcije uslijedila je reakcija Milorada Dodika. Očekivano. Napad je najbolja odbrana: “Ukoliko se to učini, oni moraju da znaju da RS kroz odlučivanje na nivou BiH neće dati saglasnost ni za jedan razvojni projekat u Federaciji. Ako to žele da zaustave, čitavu BiH, onda im stojim na raspolaganju”.

Dodikovi potezi su potezi očajnika, poručuje iz opozicija. Ista ona koja se, podsjećamo, s Dodikom i povukla iz državnih institucija. Sada se tiho vraćaju.

“To što on govori da će zaustaviti određene projekte koji se tiču Federacije – sve to skupa pokazuje da su to očajnički potezi koji ništa neće donijeti niti doprinjieti rješavanju ove krize, ali očigledno on igra na te posljednje trzaje koji se tiču spašavanja njegove vlastite kože”, kaže Dragan Mektić, SDS-ov zastupnik u državnom parlamentu.

Blokadom na blokadu i tako u krug. Za to vrijeme blokirano je i 600 miliona eura za važne projekte.

“Izjava Varheljija oslikava onu vrstu dileme koja postoji unutar same Evropske unije, zapravo koju vrstu politike primijeniti protiv neposlušnih zločastih političara sa Balkana – politiku mrkve ili štapa. Meni se u ovoj njegovoj izjavi ne krije ono što zovemo uslovljavanje u smislu da ispunjavamo određene obaveze, već bih to mogla na neki način tumačiti i kao nagradu za one poltičare koji treba da se nagrade da bi se vratili i da rade svoj posao”, smatra politička analitičarka Tanja Topić.

Da li će se vratiti da rade svoj posao ili će nastaviti blokade – znat ćemo već sutra, za kada je zakazana sjednica Doma naroda. Sjednicu, ali Vijeća ministara BiH, za četvrtak je zakazao i predsjedsavajući Zoran Tegeltija. Nakon dugo vremena i oni su se probudili iz zimskog sna.

Visoko.co.ba/federalna.ba


Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE