Mikrovalna pećnica je itekako koristan kuhinjski uređaj jer za nekoliko minuta možete podgrijati hranu. Ipak, postoje određene namirnice koje ne biste trebali podgrijavati u njoj.
Kako prenosi magazin Daily Meal, kapsaicin koji se nalazi u chili papričicama isparava kada je izložen visokim temperaturama. Iako papričice neće “eksplodirati”, zbog kapsaicina će vas zaboljeti stomak i dobit ćete dijareju.
Hot dogovima također nije mjesto u mikrovalnoj. Prema istraživanju objavljenom u časopisu Food Control, obrađeno meso koje se podgrijava u mikrovalnoj može dovesti do oksidacije holesterola, a on je povezan s bolestima srca.
Svako od nas je barem jednom zaboravio izvaditi meso iz zamrzivača kako bi se odledilo dok ne dođe vrijeme za pravljenje ručka ili večere. Tada nam se kao dobra ideja čini staviti ga u mikrovalnu na nekoliko minuta. Međutim, Readers Digest izvještava da ovo može biti opasno ukoliko se toplina ne rasporedi ravnomjerno. Neka mjesta bi mogla ostati smrznuta, a u tom slučaju se javljaju bakterije koje su opasne po organizam.
Istraživanje objavljeno u Journal of the Science of Food and Agriculture pokazalo je da mikrovalna uništava veliki broj nutrijenata koji se nalaze u brokulama i sličnom povrću. Savjetuje se da ove namirnice kuhate na pari kako biste uspjeli zadržati sva zdrava svojstva.
Dozvoljeno je podgrijavati krompir, ali ipak morate biti na oprezu. Ukoliko ga pustite da se ohladi do kraja i onda ponovo zagrijete u mikrovalnoj, može doći do botulizma – trovanja koje je opasno po život.
Visoko.co.ba/klix.ba
Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti i postaviti link našeg portala kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.
Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.