SportAuto-MotoRossi deseti u posljednjoj utrci sjajne karijere

Rossi deseti u posljednjoj utrci sjajne karijere

Legendarni talijanski motociklist Valentino Rossi (42) okončao je svoju veličanstvenu karijeru desetim mjestom na utrci na Veliku nagradu Valencije, posljednjoj utrci ovogodišnjeg Svjetskog prvenstva klase MotoGP.

Rossi je čak 25 sezona proveo kao vozač u raznim klasama motociklističkog svjetskog prvenstva osvojivši pritom devet naslova, po jednog u klasama do 125ccm (1997) i do 250ccm (1999) te sedam u najjačoj klasi MotoGP (2001, 2002, 2003, 2004, 2005, 2008, 2009).

Ukupno je ostvario čak 115 pobjeda, 89 u klasi MotoGP, 14 u klasi do 250ccm i 12 u klasi do 125ccm, a odvezao je 432 utrke.

Pobjednik posljednje utrke u sezoni je Rossijev sunarodnjak Francesco Bagnaia, dok je svoj prvi naslov svjetskog prvaka u karijeri još ranije osigurao Francuz Fabio Quartararo.

Australski motociklist Remy Gardner (Red Bull) novi je svjetski prvak u Moto2 klasi. Gardner, 23-godišnjak iz Sydneyja, na Velikoj nagradi Valencije završio je na desetom mjestu i zadržao četiri boda prednosti za svoj prvi naslov. Posljednju utrku sezone dobio je njegov jedini konkurent u borbi za naslov, Španjolac Raul Fernandez.

Drugi je bio Talijan Fabio Di Giannantoni (Gresini), a treći Španjolac August Fernandez (Marc VDS). Gardner (Red Bull) je nakraju završio s 311 bodova, a Raul Fernandez je stigao do 307. Treće mjesto u ukupnom poretku pripalo je Talijanu Marcu Bezzecchiju (Sky Racing VR46), koji je sezonu završio s 214 bodova.

Gardner je tako postao prvi australski prvak u Moto2 klasi nakon Kela Carruthersa 1969. i sedmi Australac koji je slavio u jednoj od tri klase nakon Caseyja Stonera, Micka Doohana, Toma Phillisa, Keitha Campbella, Carruthersa i svog oca Waynea Gardnera, koji je bio je svjetski prvak 1987. u klasi do 500 ccm.

Ovo je drugi par otac-sin koji je uzeo barem po jedan svjetski naslov u cestovnom motociklizmu na najvišoj razini. U elitnom razredu to su dosad uspjeli samo Amerikanci Kenny Roberts (1978., 1979., 1980.) i njegov sin Kenny Roberts Jr. (2000.).

Španjolac Xavier Artigas (Honda) pobjednik je Velike nagrade Valencije u klasi Moto3. Artigas je iskoristio brojne padove i pobijedio sunarodnjake Sergija Garciju (GasGas) i Jaumea Masia (KTM) za svoju prvu pobjedu u karijeri. Prije toga je jednom prije dvije godine stao na postolje, upravo u Valenciji.

Na kraju je svjetski prvak Pedro Acosta skupio 259 bodova, drugi je bio Talijan Dennis Foggia sa 216, a treći Garcia 188. Acosta je pao, a Foggia je završio na 13. mjestu.

Hrt.hr / Visoko.co.ba


Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE