Prženice ili jednostavno pohovani hljeb se najčešće služe za doručak, vrlo se jednostavno pripremaju, ne zahtijevaju mnogo sastojaka, a istovremeno su i odličan način da se iskoristi stari hljeb od prethodnih dana.
Prženice se u našoj kuhinji najčešće podrazumijevaju kao slano jelo, dok je slatka verzija poznata kao francuski tost i najčešće se pravi s dodatkom cimeta.
Pored toga što se vrlo lagano priprema, pohovani hljeb je izuzetno ukusan s hrskavom korom i kremastom, mekanom sredinom.
Jedina stvar na koju trebate obratiti pažnju kod prženica jeste da ne pretjerate s mlijekom, jer će onda tijesto biti gnjecavo.
Sastojci:
Stari hljeb, 3-4 jaja, pola čaše mlijeka, malo soli i drugih začina po želji, ulje
Priprema:
Narezati hljeb na kriške debljine oko 1,5 centimetara.
U posudi umutiti jaja, dodati mlijeko, so i začine. Umočite kriške hljeba u smjesu, prvo jednu pa drugu stranu, po nekoliko sekundi.
Zagrijte ulje u tavi, a kriške pecite 2 do 3 minute sa svake strane.
Prženice bi spolja trebalo da budu hrskave i zlatne boje, a smjesa iznutra bi trebalo da se stegne i postane kremasta i gusta. Prijatno!
Visoko.co.ba/klix.ba
Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti i postaviti link našeg portala kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.
Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.