Prateći nekoliko koraka koji podrazumijevaju jednostavne poteze nožem veoma jednostavno možete isjeći nar i doći do ukusnog jezgra bez pravljenja nereda.
Nar je omiljen u cijelom svijetu zbog svoje crvene boje, slatko-gorkog okusa i soka prepunog antioksidansa. Međutim, doći do njegovog jestivog jezgra može biti komplikovano, a u nastavku donosimo korake kako to najlakše učiniti.
Odsjecite “krunu” – Plod ima malu, šiljastu izbočinu na jednom kraju koja izgleda kao kruna. Oštrim nožem odrežite krunu zajedno s malo bijele jezgre ispod.
Zarežite koru na dijelove – Krenite nožem od kraja “krune” oko nara do dna, zarezujući koru bez dijeljenja na pola. Ako primijetite male grebene koji se spuštaju duž vašeg nara, prerežite duž tih grebena. Ponovite, podijelivši na četvrtine.
Razdvojite isječene dijelove – Uhvatite rukama svaku stranu i nježno, ali čvrsto, je razdvojite na pola duž ucrtanih linija. Svaku polovinu podijelite na četvrtine.
Uklonite sjeme – Izrezane komade možete držati iznad pripremljene posude i lupiti koru drvenom kašikom kako biste izbacili jestivi dio voća ili možete jednostavno prstima izvući jezgro.
U posudu dodajte vodu kako biste isprali ostatke kore i bijelog nejestivog dijela iz unutrašnjosti. Postupak možete ponoviti više puta dok ne uklonite sve nejestive dijelove.
Visoko.co.ba/klix.ba
Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti i postaviti link našeg portala kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.
Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.