Osobe koje svaki dan pojedu šaku oraha imaju manji rizik za prisutnost čimbenika povezanih s obolijevanjem od dijabetesa tipa 2, objavili su američki naučnici.
Svakodnevni unos oraha tokom šest mjeseci je rezultirao poboljšanjem funkcije krvnih žila te smanjenjem koncentracije tzv. lošeg (LDL) holesterola u krvi, inače važnim faktorima rizika za dijabetes.
Orasi su odličan izvor masnih kiselina i drugih hranjivih tvari, primjerice folata i vitamina E.
Dvadeset do trideset pet posto dnevnog unosa kalorija bi trebalo biti podrijetlom iz masti, piše stručni časopis BMJ Open Diabetes Research & Care.
Nalazi naučnika s Yale University su prikupljeni od 31 muškarca i 81 žene u dobi od 25 do 75 godina koji su šest mjeseci svakodnevno jeli oko 60 grama oraha.
Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti i postaviti link našeg portala kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.
Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.