Lokalne TemeAvanturista iz Češke oduševljen i ostaje volontirati u Visokom

Avanturista iz Češke oduševljen i ostaje volontirati u Visokom

Brojni naučnici, istraživači i volonteri su posjetili Bosansku dolinu piramida od početka istraživanja u Visokom prije više od 15 godina. Među interesantnim ljudima mnogo je i avanturista, koji su do Visokog dolazili slučajno, ali nakon obilaska interesantnih lokacija, odlučivali tu provesti i neko vrijeme. Ovih dana u Visokom smo sreli i Jakuba Otepku iz Zlina u Češkoj, a riječ je o avanturisti koji se slučajno našao u Visokom, ali će po svemu sudeći ovdje provesti barem mjesec dana.

– Do sada sam imao dvije avanture po Evropi, pješice sam išao do Francuske, a onda biciklima obilazio Nizozemsku i Belgiju. Nakon svega odlučio sam se i za najzahtjevniju avanturu u kojoj sam trenutno, a cilj je pješice doći do Kine. – priča nam Jakub.

Na svoje putovanje je krenuo krajem aprila, prošao je Hrvatsku, stigao do Sarajeva i kada je trebalo da nastavi prema Srbiji dobio je preporuku za obilazak visočkih piramida.

– Preporučeno mi je, kada sam već u Sarajevu, da obavezno svratim do Visokog i obiđem piramide. Prvi kontakt i obilazak Piramide Sunca, energija koju sam osjetio i koja je nevjerovatna, opredijelio me da se ovdje malo zaustavim, tako da ću u Bosanskoj dolini piramida provesti neko vrijeme, te volontirati u ovom nevjerovatnom projektu. – kazao nam je Jakub.

Trenutno u Visokom rješava papirologiju kako bi mogao ostati i biti dio Fondacije i volonterske akcije, a nakon što ostavi svoj trag u projektu istraživanja bosanskih piramida, nastavit će svoje putovanje.

– Nakon BiH planiram preko Srbije, Bugarske, Grčke, Turske, Irana, Iraka, Pakistana i Indije, da dođem do krajnjeg odredišta, a to je Kina. Nemam neki poseban plan, nemam ni određena mjesta koja bih želio da posjetim. Smjer putovanja određujem svako jutro kad se probudim, a sve ostalo je u Božijim rukama. – otkrio nam je ovaj zanimljivi Čeh.

Visoko.co.ba/Fondacija APBPS


Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE