PreporukaU Livnu izložba posvećena vuni

U Livnu izložba posvećena vuni

U okviru kulturno–vjerskih dana Naša Gorica lapidarij Franjevačkog muzeja i galerije Gorica – Livno oživio je, napunio se posjetiteljima, organizatorima izložbe posvećene vuni, njenoj obradi, tkanju i izradi tradicijskih predmeta. Posebnu notu tom druženju i vraćanju u prošlost dali su i članovima KUD „Tribanj“ iz Bile kod Livna.

U davnoj prošlosti u livanjskom, pa i širem dinarskom području, s vunom se rađalo i umiralo, vuna je pratila čovjeka od kolijevke do groba. Običaji vezani za obradu vune bili su i važan dio seoskog društvenog života.

„Dođemo jedna drugoj pomažemo, predemo. Kad ispredemo, onda pripredamo, onda tkajemo i ne samo to. Pa, dođu i momci, Bože moj, na silo kada bude čupanje. Vlačila se vuna za ovu osnovu, a potka je bila ono za presti, bilo je svega“, priča Marija Mihaljević, posjetiteljica izložbe.

Vuna je bila čuvar zdravlja ljudi.  Od nje je izrađivana odjeća, obuvala, pokrivala.  Bila je i čuvar seoskog blaga, a imala je i dekorativnu funkciju u interijeru kuća. Izložba je osvježila nostalgičnu uspomenu na vitalnu sirovinu tekstila livanjskog kraja.

„I sad je ovo jedan način da Muzej vrati starije u djetinjstvo, u mladost, a mladima pokaže kako su to naše bake živjele, radile, s koliko su truda, s koliko su muke, a opet koliko su ljepote stvarale da bi došle do onoga bez čega njihov život je bio praktički nemoguć“, objašnjava Dražena Džeko, ravnateljica FMG Gorica Livno.

Prezentirani su i predmeti koji se koriste u procesu obrade vunene niti, a glavna atrakcija bila je baka Dragica Perić, mještanka sela Rujani, koja je demonstrirala umijeće tkanja: „Ma ovo samo triba znat’, kakvi teško, ovo kad se s voljom radi, to je nešto, uživaš. Uživaš o tome, nema težine nikakve. I moraš imat’ slugu, što sam ja imala gospođu Mariju i Milu, one su meni pomagale jer ne mo'š sama, uvik ti neko triba pomagat’, složit'“.

Inače, Muzej u svojoj prebogatoj arheološkoj zbirci posjeduje i najstariji vuneni plašt u Europi.

„To je ranobrončani plašt koji se čuva u muzeju i, evo, to nam je najstariji prikaz i, odnosno, trag uopće te vune, ostao je dosta cjelovit, rekonstruiran je, restauriran je. U biti nastao je postupkom tkanja na okomitom tkalačkom stanu“, navodi Jela Duvnjak, viša kustosica i autorica izložbe.

Blagu nostalgiju za nekadašnjim mirnijim seoskim životom pjesmom i igrom pobudio je KUD Tribanj. Inače, izložba će biti otvorena do konca rujna i u tom razdoblju bit će organiziran niz radionica vezanih uz obradu vune, tkanje, pletenje i izradu suvenira.

 

 

 

 

 

 

 

 

Visoko.co.ba/federalna.ba


Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE