SvijetArapski ministri vanjskih poslova pozvali na istragu ICC-a protiv Izraela

Arapski ministri vanjskih poslova pozvali na istragu ICC-a protiv Izraela

Arapski ministri vanjskih poslova pozvali su Međunarodni krivični sud (ICC) da nastavi s istragom mogućih izraelskih ratnih zločina i zločina protiv čovječnosti protiv Palestinaca, uključujući planirano iseljavanje palestinskih porodica iz naselja Sheikh Jarrah u istočnom Jerusalemu.

Ministri su se sastali u utorak kako bi razgovarali o najnovijoj eskalaciji nasilja u kompleksu džamije Al-Aksa i pojasu Gaze. U izjavi nakon sastanka, pozvali su ICC da mobilizira resurse za takvu istragu.

Oni su najoštrije osudili ono što nazivaju izraelskim zločinima nad muslimanskim vjernicima u džamiji Al-Aksa i najnovije sudske naredbe o deložaciji porodica iz naselja Sheikh Jarrah, javlja AP.

Ministri su pozvali Vijeće sigurnosti Ujedinjenih nacija da poduzme mjere kako bi se zaustavila “izraelska agresija” i pružila “međunarodna zaštita” palestinskom narodu.

Visoko.co.ba/vijesti.ba


Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE