SvijetKineska vlada strogo osudila miješanje G7 u unutrašnja pitanja

Kineska vlada strogo osudila miješanje G7 u unutrašnja pitanja

Kineska Vlada odbacila je kritike ministara zemalja Grupe sedam (G7) u vezi sa stanjem ljudskih prava i ekonomskom evidencijom, optužujući članice grupe za miješanje u unutrašnja pitanja Kine.

Portparol kineskog Ministarstva vanjskih poslova Wang Wenbin saopštio je da su ministri zemalja G7 jučer u Londonu iznijeli neosnovane optužbe protiv Kine, uz napomenu da se očigledno miješaju u unutrašnja pitanja Pekinga.

“Kina to strogo osuđuje”, rekao je Wang na konferenciji za novinare.

Jučerašnje saopćenje ministara G7 dodatni je diplomatski pritisak na Kinu zbog ophođenja vlasti u Pekingu prema Ujgurima i drugim manjinama, usljed izvještaja o masovnom zatvaranju, prinudnom radu i prinudnoj sterilizaciji.

Zvaničnici SAD, Velike Britanije, Japana, Njemačke, Francuske, Italije i Kanade izrazili su veliku zabrinutost zbog situacije, ali nisu najavili bilo kakvu zvaničnu reakciju na navodne postupke Kine.

Administracija predsjednika SAD Joea Bidena želi da osnuje koaliciju za odgovor na ekonomsko i strateško samopouzdanje Kine, ali su vlasti pojedinih evropskih zemalja oprezne kada je riječ o suočavanju sa vlastima zemlje koja predstavlja značajno tržište za izvoz.

Peking odbacuje navode o maltretiranju manjina, a za kampove u Sinkjangu tvrdi da služe za radnu obuku, promovisanje ekonomskog razvoja i borbu protiv radikalizma u području koje većinski naseljavaju muslimani.

“Vlade zemalja G7 treba da rade na obezbjeđivanju lakšeg pristupa vakcinama protiv kovida 19 u zemljama u razvoju, umjesto što optužuju i miješaju se u pitanja drugih zemalja na snishodljiv način”, poručio je Wang.

On je dodao da pokušaji zanemarivanja osnovnih normi međunarodnih odnosa i izmišljanja raznih izgovora za miješanje u unutrašnja pitanja Kine podrivaju suverenitet te države i da pokušaji klevetanja Pekinga nikada neće uspjeti.

Visoko.co.ba/vijesti.ba


Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE