Lokalne TemeFondacija APBPS: Novosti vezane za park Ravne 2

Fondacija APBPS: Novosti vezane za park Ravne 2

‘Arheološko-turistički park Ravne 2’ postao je i park cvijeća u 2020. U ovoj 2021. godini će površine pod cvijećem biti udvostručene. Tokom februara i marta radnici Fondacije su izgradili više od 100 metara betonskih žardinjera na samom ulazu u park. Nakon toga, dovučena je plodna zemlja, postavljeno đubrico te zasađeno raznovrsno poljsko cvijeće. Plan je da, zahvaljujući ovoj investiciji Fondacije, posjetioce parka od ovoga ljeta dočekaju raznovrsne boje i mirisi cvijeća i odmah ih prebace u raspoloženje bez stresa i s osmjehom na usnama.

Također, tim Fondacije ‘Arheološki park: Bosanska piramida Sunca’ sa zadovoljstvom poziva zainteresovane da doniraju sadnice i sjeme cvijeća koje će biti posađeno u parku ‘Ravne 2’. Prošlogodišnja akcija donatora iz BiH, dijaspore i regiona bila je uspješna i park ‘Ravne 2’ postao je parkom cvijeća. Ove godine, plan je da se udvostruče površine pod cvijećem. Stoga su sve donacije dobrodošle, u autohtonom sjemenju, sadnicama ili novcu za kupovinu sadnica. Osim cvijeća, u obzir dolaze i druge sadnice, koje uključuju crnogorično i bjelogorično drveće, te voćke.

Nova kamena fontana u parku ‘Ravne 2’ je u funkciji. Interesantni spiralni dizajn s energetskim kamenim oblucima iz tunela Ravne privlači pažnju posjetilaca. U toku je probno punjenje fontane. Koristi se voda iz izvora iz energetskog uzvišenja ‘Zvonik’. Nakon što ovo prvo punjenje bude ispražnjeno, slijedi redovan dotok vode i rad fontane kako je zamišljeno. Nivo vode će biti do polovine druge stepenice i posjetioci će biti u prilici da rashlade noge tokom toplih ljetnih dana. Fontana je poklon Fondacije ‘Arheološki park: Bosanska piramida Sunca’ svim gostima parka. Podsjećamo da su ulaz u park, parkinzi i korištenje svih instalacija u parku besplatni, a sve troškove održavanja i gradnje novih instalacija snosi Fondacija te povremeno, pojedinačni donatori.

Fondacija ‘Arheološki park: Bosanska piramida Sunca’ obavještava javnost da privremeno obustavlja organizaciju kulturnih programa u parku ‘Ravne 2’ u Visokom. Gradska uprava Visoko je 5. marta 2021. uputila apel o ‘otkazivanju svih najavljenih kullturnih manifestacija’ u gradu Visoko. Poštujući apel Gradske uprave Fondacija je otkazala programe predviđene za vikend 6-7. marta te 13-14. marta 2021. godine. Lako je moguće da će doći do otkazivanja i ostalih programa predviđenih do kraja marta 2021. Napominjemo da su lokacije Fondacije otvorene za posjet od 9:00-17:00 sati svakim danom i to:
Park ‘Ravne 2’, površine 100.000 kv.m.
Pješačka staza ‘Piramida’ u dužini od 5,5 km
Aero banja, površine 7,500 kv.m.
Tuneli Ravne u dužini 2,2 km
Arheološke sonde na sjevernoj strani Bosanske piramide Sunca
Informacije o posjetama mogu se dobiti na telefon: (033) 259-935 ili na e-mail: info@piramidasunca.ba.

 

Visoko.co.ba/Fondacija APBPS


Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE