U potrazi za pravim, sočnim paradajzom često ćemo se veoma razočarati, posebno ako ih tražimo u nekom od supermarketa, gdje nas najčešće dočekuje onaj čiji okus možemo nazvati bezličnim. “Kao da žvačeš papir”, rekli bi često. Vjerujemo da ste se često zapitali zbog čega je okus takav, tj. zašto okusa uopće nema?
Jedno istraživanje daje odgovor na to pitanje, i pokazuje kako u 93 posto paradajza nedostaje verzija gena koja im daje njihov poseban okus. Unatoč tome što mislimo da je krivac genetska modifikacija, zapravo uzročnik leži u uzgajivačima, tj. njihovom pokušaju da izvuku najviše iz paradajza, izvuku najveću ekonomsku korist.
Tokom vremena geni koji pojačavaju okus izgubili su se ili su tokom procesa razmnožavanja negativno odabrani. Zato današnjim paradajza iz supermarketa nedostaje genetske raznolikosti, pa tako i okusa, piše BigThink.
Visoko.co.ba/klix.ba
Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti i postaviti link našeg portala kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.
Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.