Većina ljudi voli palačinke, a ovog puta smo odabrali one koje su drugačije od onih na koje smo navikli, a uz to i hranjivije.
Razlog toj hranjivosti je heljda koja je osim toga i izuzetno zdrava.
Stoga, u nastavku teksta pažljivo pročitajte šta vam je potrebno od sastojaka, odlučite se za slatku ili slanu verziju i požurite u kuhinju obradovati sebe i svoje najdraže ovim specijalitetom.
Sastojci:
250 g heljdinog brašna
10 g soli
2 jajeta
600 ml filtrirane vode
2 kašičice maslinovog ulja
Način pripreme:
Pomiješajte brašno, so i jaja, pa polako sipajte vodu kako biste dobili ujednačenu smjesu. Nakon toga dodajte maslinovo ulje. Zagrijte tavu ili aparat za palačinke i podmažite sa malo ulja ili putera.
Polako razlijte smjesu po dnu, sačekajte da krene da se odvaja sa strane, pa je okrenite da se zapeče i sa druge strane. Nastavite dok ne iskoristite čitavu smjesu, nafilujte po ukusu i uživajte.
Ukoliko ste palačinke pripremili dan ranije i želite ih servirati tople, prvo ih nafilujte po želji, naprimjer sirom, a zatim poredajte na tavu da se lijepo zagriju. Budite kreativni, igrajte se sastojcima, a neke od najboljih kombinacija su one sa mesom, sirom, jajima ili gljivama. Prijatno!
Visoko.co.ba/klix.ba
Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti i postaviti link našeg portala kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.
Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.