ZanimljivostiNauka i tehnologijaSrušio se najveći radioteleskop na svijetu poznat po traganju za vanzemaljcima

Srušio se najveći radioteleskop na svijetu poznat po traganju za vanzemaljcima

Jedan od najvećih radioteleskopa na svijetu, koji je bio smješten u opservatoriju Arecibo u Portoriku, srušio se tokom noći, javlja Nacionalna naučna fondacija (NSF).
Ovaj 305-metarski teleskop, koji je služio za brojna astronomska otkrića, do sada je uspješno podnosio uragane, zemljotrese i tropske oluje. Međutim, sudeći prema šteti koju je sada pretrpio, teleskop više nije funkcionalan, a opservatorij je propao prije planiranog rušenja.

Inžinjeri su utvrdili da su se pokvarila sva tri potporna tornja koja su čuvala teleskop, zbog čega se instrument platforma od 900 tona strmoglavo srušila. Ovaj kolaps se desio samo nekoliko sedmica nakon što je Nacionalna naučna fondacija objavila da će rastaviti teleskop nakon što je pretrpio nenadoknadivu štetu ranije ove godine.

 

“Tužni smo zbog ove situacije, ali zahvalni smo što niko nije povrijeđen. Kada su inžinjeri savjetovali NSF da je konstrukcija nestabilna i da predstavlja opasnost za radne timove i osoblje Areciba, ozbiljno smo shvatili njihova upozorenja. Naš fokus je sada na procjeni štete i pronalaženju načina kako da nastavimo pružati podršku naučnoj zajednici Portorika”, kazao je direktor NSF-a Sethuraman Panchanathan.

Opservatorij Arecibo, koji je prikazan u filmu o Jamesu Bondu “Zlatno oko”, izgrađen je 1963. godine, a NSF ga vodi od 1970. godine. Radioteleskop smješten u opservatoriju bio je jedinstveno projektovan za traženje signala vanzemaljskog života, ali je korišten i u svrhe vojne špijunaže u vrijeme hladnog rata.

 

Visoko.co.ba/klix.ba


Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE