Udruženje poslodavaca ugostiteljstva i turizma RS HoReCa pokrenulo je projekat “Obrok za naše heroje” te svakodnevno dostavljaju preko 120 obroka u Banjoj Luci zdravstvenim radnicima koji rade u COVID odjeljenjima i ambulantama.
Svako jutro oko 10 časova prije početka pauze u zdravstvenim ustanovama, banjalučki ugostitelji dostavljaju obroke kako bi zdravstveni radnici koji nose najveći teret pandemije koronavirusa pauzu iskoristili na najbolji mogući način.
Solidarnost i pažnja
“Riječ je o projektu koji je manifestacija onoga kako treba da se svi ponašamo u ovim vremenima. Jedan sektor koji je ekonomski najpogođeniji daje podršku drugom sektoru, sektoru zdravstva, koji je pod najvećim pritiskom ove pandemije”, ispričao je Dragan Dakić, koordnator projekta “Obrok za naše heroje”.
U Udruženju HoReCa smatraju da je to obrazac ponašanja kako svi treba da radimo da bi što lakše i što bolje prošli kroz pandemiju.
“HoReCa za sada uspjeva sa svojim kapacitetima da to pokrije međutim to nije dovoljno ako želimo da projekat traje, a projekat je zaista na veliko oduševljenje medicinskih radnika i oni najbolje znaju koliko im znači da ne moraju da mjenjaju tu svoju opremu kada im je to servirano, ali ne na bilo kakav način nego onako kako to rade najbolji banjalučki restorani. Cilj nam je da to traje i iz toga razloga nam je potrebna i podrška”, kazao je Dakić.
Zbog toga im je, naveo je, potrebna i podrška kompanija koji nisu iz ugostiteljskog sektora, a već dogovaraju uključivanje banaka i osiguravajućih kuća spremnih da doniraju novac. Prema riječima Dakića, primili su značajniju donaciju iz “Bell International Laboratories”, američke kompanije čiji su vlasnici Banjalučani. Uključile su se i kompanije koje u okviru svog radnog pogona imaju i restorane, a sve ovo trebalo bi da bude primjer i za mnoge druge da doniraju sredstva za obezbjeđivanje obroka.
Uskoro u drugim gradovima
Dakić je istakao da Banjaluka treba da bude ponosna na ovaj projekat, jer je prva u regionu to pokrenula, a dostava obroka počela je i u Bosanskoj Gradišci, dok se očekuje da će se uskoro isto desiti i u Prijedoru, Bosanskoj Dubici, Bijeljini i Trebinju.
Iako je sektor ugostiteljstva u krizi i potrebna mu je pomoć, upravo su oni solidarni, jer je to nephodno da bi svi preživjeli i opstali.
“Ciljna grupa su heroji u bijelim mantilima koji zaslužuju svaku pohvalu i koji ovo prihvataju s punim srcem i, mi se nadamo, sa zadovoljnim stomacima. To je nešto što naš ugostiteljski sektor njima može da pruži, a oni daju svoj maksimum zadnjih mjeseci i mjeseci od kad traje sve ovo”, kazao je Dakić.
Ranko Palačković, glavni tehničar u Urgentnom centru Univerzitetskog kliničkog centra RS, zahvalan je svima koji u ovim teškim trenucima pomažu, od menadžmenta i saradnika, ugostiteljskih radnika i svi drugih koji zovu, pitaju da li nešto treba, od vode, hrane sokova, kafe…
“Ovom prilikom se zaista zahvaljujem ugostiteljima Banjaluke koji su prepoznali način da nam pomognu u ovim teškim trenucima. Taj vid pažnje znači nam zaista puno, znači da nismo sami”, kazao je Palačković.
Poziv na oprez
Ovakav vid podrške medicinarima znači, jer im poručuje da ih ljudi poštuju i cijene.
“Trudićemo se da što prije ovo prestane. Apelovao bih pored ovoga što nam ljudi pomažu, na neki način svi mogu daleko više pomoći ako poštuju preporuke koje stalno govorimo, kao što je nošenje zaštitne opreme, distanca. Čuvajte se ljudi”, kazao je Palačković.
Pojasnio je da zdravstvo bilježi ogroman priliv pacijenata, a navodi da su se u UKC RS uhodali i svoj posao rade profesionalno i odgovorno. Trude se da imaju što manje pacijenata, odnosno da što prije završavaju dijagnostičke procedure. Prema njegovim riječima, ne samo Urgentni centar nego kompletan zdravstveni sistem daje sve od sebe da ovo prođe što prije.
Goran Kurtinović, vlasnik jednog od banjalučkih restorana koji se od samog početka uključio u ovaj projekt i član Upravnog odbora Udruženja HoReCa, rekao je da dugo traje ideja da se na neki način pruži podrška zdravstvenim radnicima, a da je akcija počela prije dvadesetak dana. Obzirom da znaju koliko je obroka potrebno svaki dan ugostitelji se javljaju s količinama koje mogu obezbijediti.
Prema riječima Kurtinovića, suština je da pokažu da prepoznaju težinu situacije u kojoj se medicinski radnici, koji nose zaštitnu opremu i maske i u takvim uslovima odgovorno rade. Predstavnici ugostiteljskog sektora redovno apeluju na vlasti da su teško pogođeni pandemijom i da im je potrebna pomoć kako mnogobrojni radnici ne bi ostali bez posla.
“Kroz svoj humanitarni rad sam otkrio da ne pomaže onaj ko ima nego onaj ko razumije kako je kada je teško”, kazao je Kurtinović.
Dizanje morala
Naglasio je da radnici u ugostiteljstvu, koji u trenutnim uslovima rade pod dodatnim opterećenjem, podržavaju ovaj projekat i spremni da se odreknu svojih toplih obroka radi obroka za medicinske radnike.
Kurtinović je kazao da zdravstvenim radnicima obrok koji dobiju od ugostitelja više znači kao gest pažnje nego kao hrana.
“To je neopisivo, sama akcija koju smo nazvali ‘Obrok za naše heroje’ je podigla njihov moral, oni se sada ljepše osjećaju, znaju da neko prepoznaje njihov rad i trud. Nije to toliko obezbjeđen obrok i mi kroz HoReCu kontrolišemo da to bude znak pažnje”, kazao je Kurtinović.
Visoko.co.ba/radiosarajevo.ba
Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti i postaviti link našeg portala kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.
Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.