Naučnici iz centra John Innes razvili su novo sjeme genetski modificiranog paradajza koje može proizvesti prirodne hemikalije koje se mogu koristiti za borbu protiv bolesti u budućnosti.
Novo sjeme genetski modificiranog paradajza sadrži velike količine resveratrola. To je antioksidant kojeg ima u grožđu a pokazao se kao učinkovit u liječenju raka, srčanih oboljenja, Alzhajmerove bolesti, dijabetisa i nekih drugih bolesti. Naravno sve te tvrdnje treba još naučno dokazati jer postoje različita mišljenja o efektima resveratrola.
Naučnici koji su radili na razvoju sjemena paradajza ističu kako će genetski modificiran paradajz sadržavati reveratrola koliko ga ima u 50 boca crnog vina.
Na drugom genetski modificiranom sjemenu paradajza proizvedene su veće količine genistein jedinjenja koji se također može koristiti u liječenju raka dojke.
Cilj je da se na ekonomičan način iskoriste biljni sastojci na više različitih vrsta biljki, a paradajz je uzet za početak jer je njegova proizvodnja jeftina, ne zahtijeva mnogo pažnje a prinosi su relativno dobri.
Novo istraživanje objavljeno je u magazinu Nature Communications.
Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti i postaviti link našeg portala kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.
Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.