Hrana koja ima nivo pH manji od 4,6 smatra se kiselom te može izazvati probavne smetnje.
Uživate u jelu, ali ne i u onome što se događa nakon toga. Legnete kako biste odrijemali, a zatim se probudite s bolnim osjećajem žarenja u prsima, odnosno žgaravicom. Obično se razvija u roku od sat vremena nakon jela, a prouzročuje ju hrana s nivoom pH od 4,6 ili nižom, koja je kisela. To ne znači da takve namirnice trebate potpuno izbaciti s jelovnika, ali trebate biti umjereni s konzumiranjem, prenosi Pinkvilla.
Začinjena hrana i umaci
Njihov nivo pH iznosi 2,8 i prouzročuje iritaciju na sluznici jednjaka. Velika konzumacija začinjene hrane dovodi do žgaravice i dovodi do želučanih problema.
Kofein
Pića s kofeinom poput čaja, kafe, energetskih napitaka također su kisela i prouzročuju refluks kiseline i žgaravicu.
Agrumi i sokovi
Narandža, grejp, limun i mnogi drugi prouzročuju iritaciju i nelagodu u probavnom sistemu.
Menta
Neki ljudi misle da je dobra za probavu, ali prekomjerna konzumacija može prouzročiti refluks kiseline i žgaravicu. Dakle, izbjegavajte čaj od mente svaki dan.
Paradajz
Paradajz i sok od paradajza vrlo su kiseli i ne biste ih trebali konzumirati svakodnevno. Žgaravicu prouzročenu paradajzom možete smanjiti – kiselim bombonima.
Visoko.co.ba/nezavisne.com
Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti i postaviti link našeg portala kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.
Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.