Tikvice u tankom tijestu su naš prijedlog za danas.
Sastojci
6 listova gotovog tijesta
1 kašičice kima
4 časičice ulja
40 g oštrog brašna
1 kašika vegete
200 ml mlijeka
150 g svježeg sira
1 vezica peršuna
700 g tikvica
Za umak:
3 jaja
1 kašika ulja
1 kašika mlijeka
1 kašika jogurta
Priprema
Tikvice ogulite, naribajte, malo posolite i zatim ocijedite. Dodajte im mlijeko, brašno, Vegetu, ulje, sir, kopar i nasjeckani peršun pa sve dobro promiješajte.
U dubokoj posudi napravite umak od jaja, ulja, mlijeka i jogurta. Tri kore raširite i premažite umakom od jaja. Dio umaka ostavite za premazivanje gotovih kora. Premazane kore poklopite s ostalim korama koje premažite nadjevom od tikvica i savijte u tri savijače.
Savijače složite u nauljen lim, premažite ostatkom umaka od jaja i posipajte kimom. Pecite u rerni zagrijanoj na 180°C oko 40 minuta.
Posluživanje
Tikvice u tankom tijestu narežite i poslužite uz jogurt.
Visoko.co.ba/federalna.ba
Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti i postaviti link našeg portala kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.
Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.