Sastojci:
brašno (T-400 ili T-500) 500 g
voda 250 ml
kvasac 25 g
ulje 100-150 ml
so 1,5 kašika
šećer 1 ravna kašika
Priprema:
U 250 ml tople vode dodati jednu ravnu kašiku šećera i 25 g svježeg kvasca. Dodati još dvije kašike brašna i promiješati da se kvasac otopi. Ostaviti da nadođe. Proslijati 500 g brašna u činiji u kojoj ćete da mjesite tijesto. Zatim dodati kašičicu soli i ulje, malo promiješati i dodati kvasac. Tijesto mijesiti oko pet minuta i ostaviti ga da odmori 10 minuta. Zatim ga premijesiti i pustiti da nadođe. Tijesto podijelite na četiri dijela, a onda svaku četvrtinu još na četiri jufkice, tako da dobijete 16 štapića. Od svake jufkice napravite štapić. Ostaviti štapiće da nadođu još 15min. A zatim ih pecite na 200 stepeni.
Pomiješajte kašiku soli sa dvije kašike brašna i pet kašika vode. Sjediniti smjesu i politi po štapićima nekoliko minuta prije kraja pečenja.
Visoko.co.ba/nezavisne.com
Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti i postaviti link našeg portala kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.
Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.