Ako nakon obroka imate neugodan zadah kojeg prati bol u želucu ili žarenje, nadutost, pa čak i štucanje, vjerovatno patite od žgaravice uzrokovane prejedanjem!
Da biste spriječili ovu vrstu žgaravice, potrebno je pripaziti na pojedenu količinu, sporije jesti i pažljivo birati namirnice.
Soda bikarbona
Ako osjećate težinu u želucu i pritom se javi žgaravica, stavite pola kaščice u čašu vode i razmutite. Popijte mješavinu odjednom i pričekajte nekoliko minuta da počne djelovati. Ubrzo biste trebali osjećati potrebu za podrigivanjem, što je potpuno normalno i poželjno!
Cimet
Istraživanja pokazuju da cimet može ublažiti probavne smetnje i smanjiti proizvodnju želučane kiseline. Pomiješajte pola kaščice cimeta s 1 dcl vode i popijte nakon obilnijeg obroka.
Komorač i kim
Napravite čaj od komorača i kima. Ova mješavina biljaka će umiriti želudac i ublažiti nadutost.
Jabučni ocat
Jabučni ocat ima ublažava i smanjuje proizvodnju želučane kiseline. Možete ga piti i duži period, ne samo uslijed prejedanja jer ima alkalno djelovanje što je dobro za organizam. Pomiješajte jednu kašiku jabučnog octa s dvije čaše vode.
Đumbir
Đumbir potiče probavu i smiruje želučane tegobe. Napravite blagi čaj od đumbira koji će eliminisati mučninu i smiriti žgaravicu!
Visoko.co.ba/nezavisne.com
Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti i postaviti link našeg portala kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.
Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.