Ako ste među onima koji preskaču obroke u namjeri da izgube višak kilograma, onda trebate znati da takav režim može imati više negativnih nego pozitivnih efekata.
Prejedanje
Ako ne jedete duži vremenski period, vjerovatno ćete se prejesti prvom prilikom. Dok se izgladnjujete, organizam će prirodno tražiti više hrane kako bi se nadoknadila izgubljena energija. Također, preskakanje obroka povećava želju za obrađenom i brzom hranom tako da u konačnici pojedete više nego ranije.
Spor metabolizam
Tijelo se prilagođava na stil života koji dugo slijedite, a ako obično jedete tri obroka, onda preskakanje obroka može utjecati na metabolizam. Kada se metabolizam uspori, onda se usporava i mršavljenje. Kao rezultat preskakanja obroka, metabolizam će pretvarati mast u energiju, a to vas može učiniti sklonim problemima poput zamora, niskog krvnog pritiska i vrtoglavice.
Šećer u krvi
Ljudskom tijelu su potrebni ugljikohidrati koji imaju funkciju goriva za organizam. Kada preskačete obroke, tijelo ne dobija uobičajenu dozu ugljikohidrata, a smanjenje ishrane snižava nivo šećera u krvi. Fluktuacija nivoa šećera u krvi može povećati rizik od dijabetesa u kasnijoj životnoj dobi.
Osjećaj umora
Ako ne jedete satima, možete početi konstantno osjećati umor. Također, može doći do vrtoglavice kada je želudac prazan. Kad nivo glukoze u krvi opadne, tijelo postaje umorno i iscrpljeno, a to negativno utječe na posao koji redite, kao i na vaše razmišljanje. Važno je da jedete barem tri puta dnevno kako bi tijelo konstantno imalo energije.
Stomačni problemi
Želudac će nastaviti proizvoditi svoje sokove čak i ako ne jedete ništa, a ovi sokovi mogu uzrokovati kiselinu i gasove, ali i čireve te zatvor.
Visoko.co.ba/klix.ba
Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti i postaviti link našeg portala kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.
Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.