Zemlje širom svijeta uvele su mjere zabrane kako bi se ljudi zaštitili od koronavirusa, ali ono što radimo pojedinačno, pogotovo u smislu povećanja odbrambenih sposobnosti vlastitog tijela, također je od vitalnog značaja.
Zdrava, uravnotežena i adekvatna prehrana igra ključnu ulogu u jakom imunološkom sistemu, prenosi Dailysabah.com.
Jedenje samo određene vrste hrane i dijete mogu biti najgore stvari koju trenutno možete učiniti sebi. Uravnotežena prehrana bogata vitaminima i mineralima od velikog je značaja za jak imunološki sistem. Osim toga, presudno je pripremati hranu kod kuće, odabrati sezonsko voće i povrće.
Ovo je 10 navika koje morate izbjegavati jer narušavaju vaš imunitet.
Pogreška 1: Preskakanje doručka
Kako biste zadovoljili svoje dnevne potrebe za energijom i proteinima, ne smijete preskakati obroke, dok su užine između njih također neophodne. Preskakanje doručka, najvažnijeg obroka, može povećati količinu drugih obroka, što dovodi do neravnoteže šećera u krvi. Otpornost vašeg tijela također opada kada ste gladni. Doručkujte jaja koja su kvalitetan izvor proteina. Njihov visoki udio željeza i vitamina A pomoći će vašem imunološkom sistemu.
Pogreška 2: Zanemarite grickalice
Između glavnih obroka obavezno jedite laganije obroke kako biste održali ravnotežu šećera u krvi, kontrolisali apetit i zadovoljili dnevne prehrambene potrebe. Voće, jogurt, kefir, orašasti plodovi poput badema, oraha ili lješnjak mogu pomoći u povećanju otpornosti tijela osiguravajući ravnotežu proteina, vitamina, minerala i vlakana.
Pogreška 3: Jedete istu hranu
Jedenjem adekvatnih količina i kombinovanjem različitih vrsta hrane povećavamo otpornost. Primjećujući da je udio proteina, vitamina i minerala u svakoj hrani različit, moramo osigurati da naši obroci sadrže bjelančevine, željezo i cink iz izvora kao što su meso, piletina, riba i jaja, žitarice i mahunarke s visokim udjelom vlakana i vitamina B, voće i povrće s visokim udjelom antioksidanata i uljane sjemenke poput oraha, lješnjaka, badema koji su sjajni izvori omega-3 i omega-6.
Pogreška 4: Ne pijete dovoljno vode
Pijenje dovoljne količine vode bitno je za probavu, apsorpciju hranjivih sastojaka, uklanjanje štetnih tvari iz tijela i ostale metaboličke stvari. Naše tijelo zapravo treba 30 mililitara vode po kilogramu naše mase. Zatvor, koji se u crijevima može razviti kao rezultat neadekvatnog unosa vode, može negativno utjecati na zdravlje crijeva, što izravno utječe na imunološki sistem. Zbog toga bi pijenje vode trebalo biti svakodnevno ravnomjerno raspoređeno u skladu s potrebama pojedinca.
Pogreška 5: Pretjerivanje s kiselim proizvodima
Probiotici poput jogurta, kefira i domaćih kiselih krastavaca vrlo su korisni za crijevnu floru, što pomaže jačanju otpornosti našeg tijela. Međutim, pretjerivanje s krastavcima i konzumiranje prevelike količine u nadi da će uništiti virus uzrokovat će štetu našem organizmu. Treba imati na umu da količina soli u kiselim proizvodima šteti sluznici želuca.
Konzumiranje puno takve hrane može uzrokovati zdravstvene probleme kod ljudi s hroničnim bolestima (poput hipertenzije i bolesti srca) i oslabiti imunološki sistem. Jedite banane, jabuke, luk, laneno sjeme, bademe i orahe, jer i oni mogu povećati učinak probiotika.
Pogreška 6: Slatkiši svaki dan
Konzumiranje jednostavnih ugljikohidrata koji ne sadrže vlakna, poput kolača, bombona i peciva narušava našu ravnotežu šećera u krvi. Pružaju osjećaj sitosti, ali kratko te nas tjeraju da jedemo više u sljedećem obroku i rizikujemo da dobijemo na kilaži zbog visoko kalorične hrane.
Pogreška 7: Ne unosite dovoljno proteina
Protein je važan za borbu protiv virusnih i bakterijskih infekcija. Nizak unos proteina može uzrokovati da naš imunološki sistem oslabi, a previše unošenje proteina može uzrokovati probleme s bubrezima, poput stvaranja bubrežnih kamenaca.
Pogreška 8: Premalo ili previše vitamina C
Vitamin C igra važnu ulogu u zaštiti tijela od infekcija. Kako se vitamin C ne može pohraniti u organizam, obavezno redovno konzumirajte agrume, zelje, papriku, kivi i paradajz. Međutim, upotreba dodataka vitamina C bez ljekarskog nadzora također može naštetiti i uzrokovati bubrežne kamence. Pokušajte dobiti vitamin C iz hrane, umjesto da se oslanjate na neke druge njegove izvore.
Pogreška 9: Zanemarivanje savjeta za pripremu hrane
Najvažnije je da su vaši obroci pripremljeni na pravilan način kako bi se osiguralo očuvanje njihove hranjive vrijednosti. Na primjer, zbog osjetljive prirode vitamina C (osjetljivog na toplinu, svjetlost i kisik), voće i povrće treba konzumirati što je prije moguće. Dio vitamina u voću i povrću obično se gubi tokom kuhanja pa je važno ne pretjerati u tome.
Pogreška 10: Jedenje sirove hrane
Postoje određene namirnice koje se definitivno ne bi smjele prekuhati ili konzumirati sirove. Da bi bakterije bile uništene meso se mora skuhati i to je vrlo važno da se dobro skuha, jer ono može imati bakterije kao što su escherichia coli i salmonela. Slično tome, konzumiranje dobro kuhanih ili prženih jaja ne samo da nam omogućava vitamine i proteine, već i sprečava stvaranje bakterija.
Visoko.co.ba/klix.ba
Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti i postaviti link našeg portala kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.
Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.