Proljeće je idealno vrijeme za tortu od jagoda. Uz njih obično ide fil koji je lagan i kremast. Recept za ovu tortu je vrlo jednostavan i neće vam trebati mnogo vremena da je napravite, baš kao što vam neće trebati puno vremena da je pojedete.
Idealan je kolač kada poželite nešto slatko ili kada vam gosti u posljednji čas jave da dolaze. Torta je veoma dekorativna pa je možete pripremiti za rođendane, praznike ili pak za nedjeljni ručak.
Potrebni sastojci za biskvit:
6 jaja
200 grama šećera
200 grama brašna
50 grama putera
80 mililitara mlijeka
prašak za pecivo
Za fil:
5 grama želatina
200 grama krem sira
50 grama šećera
150 grama šlaga
300 grama jagoda
80 mililitara jogurta
Za dekoraciju:
jagode
roze boja
Način pripreme:
U posudu stavite šest jaja, dodajte 200 grama šećera i umutite dok ne bude pjenasto.
Potom dodajte brašno, puter, mlijeko i prašak za pecivo te malo boje. Sve umiksajte. Ispecite koru i podijelite je na četiri dijela.
U posudu stavite krem sir, 50 grama šećera, 80 mililitara jogurta. Kada sve umutite, dodajte pripremljeni šlag i želatin.
Prvu koru premažite filom i dodajte isjeckane jagode. Postupak ponovite još dva puta. Kada stavite posljednju koru premažite cijelu tortu. Gornji dio torte dekorirajte jagodama i ostavite je u frižideru. Neka odstoji pola sata.
Visoko.co.ba/klix.ba
Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti i postaviti link našeg portala kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.
Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.