ZanimljivostiZnate li zašto nam se kvare zubi?

Znate li zašto nam se kvare zubi?

Uprkos svim tim silnim reklamama za paste i četkice za zube i stalnom podsećanju na to koliko je važno redovno posećivati stomatologa, broj ljudi koji imaju bolesne zube ili ih nemaju uopšte i dalje se ne smanjuje.

zubiiBolesti usne šupljine predstavljaju jedan od najznačajnijih zdravstvenih problema u Evropi i svetu, a pokvareni zubi, zubni implanti i nedostatak jednog ili više zuba još uvek su više pravilo nego izuzetak. Zubni karijesi i parodontalne bolesti najčešće su bolesti usne šupljine, ali se one mogu sprečiti ako se praktikuje pravilna samostalna njega.
Glavni uzrok karijesa je bakterijska fermentacija ugljenih hidrata koja se javlja na površini zuba poslije jela, što dovodi do demineralizacije tvrdog tkiva. Pljuvačka u ustima popravlja štetu remineralizacijom, ali ako se često jede smanjuje se njen efekat.

Zube je potrebno prati dva puta dnevno i pri tom treba koristiti fluoridnu zubnu pastu da bi se izbjegli karijes i druga parodontalna oboljenja.

Istraživanja su pokazala da žvakanje žvakaćih guma također može da pomogne u zaštiti zuba i smanjenju učestale pojave zubnog karijesa. Žvakaće gume podstiču stvaranje pljuvačke i tako mogu da pomognu zaštiti zuba. Također, žvakanje žvakaćih guma je povezano sa smanjenjem u količini zubnog plaka i njegovim razvojem.


Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE