SvijetKipar vratio migrantsku brodicu zbog epidemije koronavirusa

Kipar vratio migrantsku brodicu zbog epidemije koronavirusa

Portparol kiparske policije saopćio je u subotu da su vlasti vratile brodicu koja je prevozila stotnjak migranata, pozivajući se na vladine direktive kojima se zabranjuje ulazak stranaca u zemlju kako bi se spriječilo širenje koronavirusa.

Christos Andreou izjavio je državnoj Kiparskoj novinskoj agenciji da su se policijska plovila približavala brodici dok se primicala jugoistočnoj obali otoka u petak navečer, i policajci su poručili migrantima de se ne mogu iskrcati zbog zabrane. Andreou je kazao da su putnici, kojima je ponuđeni voda, hrana i gorivo, prvobitno odbili da promjene kurs, ali da su ipak otplovili od otoka.

Portparol je kazao da je policijski načelnik naredio pojačane patrole duž kiparske obale, kao i duž 200 kilometara duge tampon zone pod kontrolom UN-a koja dijeli otok na sjeverni otcijepljeni turski dio i južni pod kontrolom međunarodno pritznate vlade kiparskih Grka.

U međuvremenu je policija kiparskih Turaka saopćila da se brod koji je prevozio 175 Sirijaca, među kojima je 69 maloljetnika i 39 žena, iskrcao na obale poluotoka Karpa prije zore u subotu. Oni su prebačeni u sportske dvorane radi medicinskih pregleda.

Kiparska vlada optužuje Tursku da preusmjerava migrante prema Kipru, pogotovo preko sjevernog djela otoka, prenosi Associated Press.

Visoko.co.ba/vijesti.ba


Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE