BiHRegijaU Sloveniji drastično raste broj zaraženih: Danas prijavljeno 38 novih slučajeva, obustavlja...

U Sloveniji drastično raste broj zaraženih: Danas prijavljeno 38 novih slučajeva, obustavlja se javni saobraćaj

U Sloveniji je prema posljednjim informacijama testirano 6.154 osoba od čega je potvrđeno da je njih ukupno 219 zaraženo koronavirusom. Od posljednjeg izvještaja jučer do danas pozitivno je dodatnih 38 osoba.

Kako piše RTV Slovenia, to su posljednji podaci o koronavirusu u Sloveniji koji su saopćeni javnosti u 14:00 sati.

U subotu je ovim virusom bila zaražena 181 osoba, a stariji čovjek u staračkom domu Metlika je preminuo usljed komplikacija od infekcije.

U Sloveniji se u ponedjeljak očekuje privremena obustava javnog prijevoza, a jedna od mjera će biti i zabarana rada svih prodajnih mjesta.

Vlada je odlučila ograničiti rad svih hitnih službi, a prvi koraci u tom smislu se mogu očekivati već danas kada će biti održan sastanak s direktorima bolnica i domova zdravlja.

Od ponedjeljka se prema ranije donesenoj odluci zatvaraju na najmanje dvije sedmice vrtići, škole i fakulteti.

“Virus nas napada već sedmicama i ako u tom sukobu mislimo pobijediti sa što manje štete i kolateralnih žrtava, onda moramo početi razmišljati na drugačiji način. Zatvaraju se lokali, nema više druženja, država će se pobrinuti da shvatimo kako ne smijemo ugrožavati sebe i druge, a moramo početi od sebe samih”, kazao je za medije novoimenovani glasnogovornik štaba i vlade Jelko Kacin, dodavši da su sada potrebne “radikalne” mjere.

“Blizu smo scenariju koji gledamo u susjednoj Italiji”, kazao je na sjednici vlade i kriznog štaba Gantar, dodavši da je u ovom trenutku za Sloveniju veći problem lokalno širenje infekcije unutar države od unosa koronavirusa iz inozemstva, kako je to na početku bio slučaj.

Vlada i krizni štab u nedjelju će se sastati s vodstvom svih bolnica kako bi se preciziralo koliko im je tačno potrebno opreme i zaštitnih sredstava, a posebno respiratora.

Vojska će u kasarni u Ljubljani uspostaviti poljsku bolnicu i osigurati dodatne kapacitete za izolaciju bolesnika.

 

Visoko.co.ba / RTV Slovenia / Hina


Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE